Dania wegańskie to te pozbawione wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, zatem do ich przygotowania nie używamy mięsa, nabiału, jaj czy miodu.
Według niektórych lekarzy dieta pozbawiona składników pochodzenia zwierzęcego obniża zagrożenie zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, osteoporozę, otyłość i dolegliwości. Wiele osób decyduje się na taką dietę ze względów etycznych.
Dla tych, którzy po produkty zwierzęce sięgają dość często taka akcja to okazja, żeby spróbować nowych przepisów, poeksperymentowac ze starymi i otworzyć się na nowe kulinarne doznania! To też świetny sposób, żeby pokazać, że zdrowe jedzenie może być pyszne i aromatyczne.
Dostałyśmy wiele przepisów, więc niezależnie od rodzaju diety jaką wybieracie, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Mamy mnóstwo propozycji na pożywne śniadanie na deszczowe poranki, szybkie obiady oraz smakowite desery na ciepło i zimno. Znajdziecie też mnóstwo przepisów na zupy, napoje oraz pasty do pieczywa. Część przepisów to świetne, sprawdzone klasyki, inne zaś przedstawiają niecodzienne kombinacje. Co powiecie na zupę z sałaty, sorbet ananasowo-bazyliowy albo czekoladowy mus z awokado?
Dziękujemy wszystkim za takie źródło inspiracji!
* Dorota z bloga smakuje.blox.pl
- Ekspresowe ziemniaki
- Ekspresowa sałatka
- Mrożona herbata czereśniowo-różano-waniliowa
- Zamrażanie soków
- Sorbet ananasowo-bazyliowy
- Wytrawne ciasteczka drożdżowe z sosem marchewkowym
- Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku
- Marchewkowo-kokosowe curry z tofu
- Farfalline z pieczonymi warzywami i wegańską pseudofetą
- Sycąca zupa-krem z sałaty i grecki sos czosnkowy
- Pancakes kawowo-daktylowe
- Kolorowa zapiekanka z kaszy jaglanej pod chrupiącym tofu
- Owsianka korzenna z marchewką
- Bakłażan faszerowany kaszą
- Bakaliowe kuleczki
- Czekoladowy mus z awokado
- Rogale ze szpinakiem i pieczarkami
- Zupa z bobu
- Pasta z bobu i mięty
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i tofu w stylu włoskim
- Portulaka z pieczarkami i pomidorami
- Zupa z cukinii z hummusem
- Piccata z seitanu z oliwkami i fasolką szparagową
- Sałatka z tofu
*Truscaveczka z bloga Truscaveczka pichci
*Blog Życie bez laktozy
*Edysqua z bloga Co na wege obiad?
* Spaceage z bloga Więcej yofu!
*Sylvvia z bloga Poranne inspiracje
- Owsianka z mlekiem sojowym i truskawkami
- Pełnoziarniste gofry z masłem orzechowym i koktajl jagodowo-bananowy
*Blog WegeNation
*Pluskotka z bloga Rodzinka od kuchni
*Emma z bloga Mój ogródek
Mam nadzieję, że przygotowanie wegańskch potraw sprawiło Wam dużo radości i zachęciło do eksperymentów w kuchni. Ja już nie mogę się doczekać, żeby przetestować wszystkie przedstawione tu smakołyki.
Które danie jest Waszym faworytem?
Wegański grill to ciekawa perspektywa, nie próbowałam jeszcze takich szaszłyków, szkoda że pogoda nie sprzyja :(
ReplyDeleteŚwietnie się bawiłam podczas akcji i czekam na kolejną edycję ;)
Oo... to była bardzo fajna akcja, niestety dopiero po fakcie się o niej dowiedzieliśmy, a w sumie dysponujemy różnymi przepisami, które by się nadawały... Pozdrawiamy serdecznie!
ReplyDeleteszkoda że akcja trwała tak krótko
ReplyDeleteTo była nasza pierwsza akcja, więc dopiero teraz dochodzimy do wniosku, że faktycznie trwała trochę za krótko - myślimy już nad następną edycją. Jakieś propozycje/modyfikacje/sugestie? :)
ReplyDeleteKikimora,
podobno już niedługo ma wrócić słońce!
czekam na wegetariańską edycję! :)
ReplyDeletepozdrawiam serdecznie
Ta akcja jest najtrudniejsza, bo nie pozwala na wiele składników. Późno ją zauważyłam i tylko jedno danie zrobiłam.
ReplyDeleteP.S. Popraw nazwę mojego bloga. :)
Poprawiłam! :)
ReplyDeleteAkcja trudna, to prawda, ale jaka satysfakcja później! :)
Oj tak, satysfakcja co prawda mała, bo jedno danie, ale jest. :)
ReplyDeletepomysl swietny jednakze coponiektore z przepisow nie sa weganskie :(
ReplyDelete