Friday, July 8, 2011

Błyskawiczna cukinia i razowe bułeczki

Lista dań odkładanych na słoneczne dni rośnie jak grzyby po deszczu: lemoniada z lawendą, semifrodo, owocowe sorbety, lody z awokado.  


Ale zamiast marudzić pijemy szałwię oraz jemy proste i rozgrzewające dania warzywne, takie jak ta cukinia z pomidorami i fasolą. Pyszne na ciepło na szybką kolację i idealne na zimny lancz następnego dnia. 


Błyskawiczna cukinia na deszczowe popołudnie
porcja na 2 osoby

  • 500 g pomidorów pelati
  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • Fasola, ugotowana lub z puszki
  • Czosnek
  • Sól, pieprz, oregano, do smaku
  • Olej do smażenia

Czosnek i cebulę siekamy na drobne kawałeczki, podsmażamy na oleju. Cukinie myjemy, i kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię i energicznie mieszając smażymy aż zacznie tracić „surowość”.  Dokładamy pomidory i fasolę, podsmażamy jeszcze kilka minut, pilnując aby cukinia nie straciła na jędrności – nie chcemy cukiniowej pasty, tylko cukinię al dente . Doprawiamy solą, pieprzem, oregano.

Serwujemy z pieczywem lub kaszą gryczaną. My zjadłyśmy z razowymi bułkami.


Bułeczki razowe
Przepis z Pracowni Wypieków
8-12 sztuk

  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml wody
  • 200 g ugotowanych płatków owsianych albo mieszanki płatków np. 5 zbóż
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej białej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 lyżeczka cukru




Drożdże wsypujemy do wody, mieszamy i zostawiamy na 5 minut, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem, aż będzie gładkie, ale lekko klejące.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut.

Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 8-12 równych części  i formujemy bułki - jeśli ciasto za bardzo klei sie do rąk, smarujemy dłonie oliwą.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 4-5 cm.

Posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi lub mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy bułeczki i pieczemy ok. 20 minut. 

Smacznego!

8 comments:

  1. Zawsze marzyłam o upieczeniu własnych bułeczek a do tej pory nigdy nie miałam okazji... Może uda mi się to nadrobić :).

    Przyznam, że z chęcią bym kiedyś coś z Tobą przygotowała :)

    Pozdrawiam, Cottie

    ReplyDelete
  2. W naszym duecie to Mama jest ekspertką od pieczywa i mnie wkręciła - spróbuj, bo nie ma nic przyjemniejszego niż jedzenie własnoręcznie zrobionych, świeżych bułeczki prosto z pieca.

    Możemy zrobić jakiś blogowy maraton :)

    ReplyDelete
  3. Świetne przepisy, zapisuję do wypróbowania oba, bo jak najbardziej trafiają w moje gusta :D

    ReplyDelete
  4. Na takie wspólne blogowe gotowanie też się piszę. :)
    Oba przepisy również i w moim guście :D

    ReplyDelete
  5. Wszystko mi się bardzo poodba, i na pewno spróbuję :)

    ReplyDelete
  6. Bardzo lubię takie mieszanki warzywne, a takie bułeczki własnej roboty mi się marzą od dawna, ale niestety nie umiem robić ciast na drożdżach -zawsze wychodzi mi "kamień" nie do zjedzenia...

    ReplyDelete
  7. Fajne warzywka, lubię cukinię :-)I nawet mam jedną dużą w lodówce, trzeba ją jakoś przerobić ;-)

    ReplyDelete