Tuesday, July 5, 2011

Tiramisu z owocami



Przepyszny kremowy deser. 
Idealny na przyjęcie urodzinowe albo wieczór z książką.
Doskonały na warszawskie deszczowe lato, które przez ostatni tydzień bardziej przypominało ponurą jesień.

Bardzo łatwy w wykonaniu. Trzeba jedynie pamiętać, żeby nasze tiramisu wstawić do lodówki na conajmniej kilka godzin.


Tiramisu
  • 3 żółtka (ze sparzonych jajek) 
  • 100g cukru pudru
  • 250g serka maskarpone
  • 200g śmietanki kremówki 36% 
  • 1 paczka biszkoptów 
  • 1 szklanka świeżo zaparzonego espresso lub mocnej kawy 
  • 3  łyżki likieru Amaretto 
  • Świeże owoce do dekoracji - truskawki, kiwi, maliny
  • Kakao do posypania, opcjonalnie
Połowę cukru (czyli 50 g) i żołtka ze sparzonych jaj ubijamy do białości. Do ubitej masy dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając. W drugiej misce ubijany pozostały cukier puder ze śmietaną. Delikatnie, kulistymi ruchami mieszamy z masą żołtkową.  



Biszkopty delikatnie maczamy w kawie wymieszanej z likierem i układamy na dnie szklanego lub ceramicznego naczynia. Na biszkopty kładziemy pierwszą warstwę kremu, posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę kremu. Dekorujemy świeżymi owocami – my użyłyśmy truskawek i kiwi, ale dobrze sprawdzają się też maliny. 

Wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

9 comments:

  1. Wyglada smakowicie! Lubie takie owocowe deserki (choc prawdziwego, kawowego tiramisu nie przebijaja ;))

    ReplyDelete
  2. Tiramisu z takimi kwaskowymi owocami jest najlepsze! Chętnie zobaczyłabym je w przekroju :)

    ReplyDelete
  3. Też ostatnio robiłam truskawkowe tiramisu, ale bez kawy a z sokiem pomarańczowym :)

    ReplyDelete
  4. Kikimora,

    W przekroju zdjęć niestety brak, bo zostało zjedzone w błyskawicznym tempie przez szanownego jubilata i gości :)

    Ewa,
    Mama robiła kilka razy z likierem limoncello, ale z sokiem pomarańczowym ciągle przed nami. Chociaż musi być pyszne!

    ReplyDelete
  5. Ależ smakowite... Musimy zrobić taką owocową wersję!

    ReplyDelete
  6. Polecam, zwłaszcza póki są jeszcze truskawki, chociaż można je też z powodzeniem zastąpić malinami!

    ReplyDelete