Wednesday, August 24, 2011

Wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli i konferencja!


W piątek o piątej rano wyruszam do Nowego Orleanu.

Kiedy kilka miesięcy temu przeczytałam o International Food Blogger Conference (czyli międzynarodowej konferencji jedzeniowych blogerów) aż podskoczyłam z radości. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takich imprezach, a tutaj nie dość, że to tylko 6 godzin ode mnie to jeszcze w ostatni weekend moich wakacji. Przeszkodą była wysoka cena, ale doszłam do wniosku, że to niepowtarzalna okazja i warto.

Czy faktycznie będzie tak wystrzałowo- przekonam się już za moment, oczywiście jeśli uda mi się przetrwać pierwszego samotnego roadtripa - a może nie będzie wcale taki samotny...?




Szykując się do drogi zgrałam zdjęcia z aparatu - wśród nich wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli, które razem z Mamą zrobiłyśmy kilka tygodni temu.  

Proste i pożywne danie, które podane z miską sałaty staje się idealną propozcyją na letni obiad...


Przepis, lekko zmodyfikowany, z Puszki 
  • 15 ml oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku:  1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka chill...
  • 100 g pieczarek
  • 2 kubki ugotowanej czerwonej fasolki
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1-2 jajka lub otręby do zagęszczenia
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia rąk
  • olej do smażenia



Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i zmiażdżony lub posiekany czosnek i podsmażamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy przyprawy i smażymy około 1-2 minuty, a następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Smażymy, aż grzyby zmiękną, ale nie wysuszą.
Podsmażone składniki przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną fasolę, pietruszkę oraz jajka lub otręby. Rozgniatamy wszystko widelcem, a następnie formujemy burgery. Przygotowane kotleciki smarujemy oliwą i smażymy na rozgrzanym oleju po koło 203 minuty z każdej strony.

Serwujemy z serem i pomidorem i/lub z miską sałaty.


Smacznego!

8 comments:

  1. no to czekam na relację! i życzę powodzenia !

    ReplyDelete
  2. Takich burgerow jeszcze nie probowalam - bardzo mi sie podobaja! Czekam na relacje z konferencji :)

    ReplyDelete
  3. Ten talerz wygląda bardzo smakowicie! Udanej konferencji, na pewno będzie inspirująco :)

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam takie wege-burgery ze strączków, parę razy już robiłam i jestem w nich totalnie zakochana <3 Pięknie podane!
    PS. Zachęcam do polubienia mojego bloga na facebooku :)
    http://www.facebook.com/pages/Kulinarne-igraszki/236691536374143?sk=wall

    ReplyDelete
  5. burgery ok konfa też :) w Stanach (co mnie nie dziwie)jutro zaczyna się konferencja wegańskich blogerów :) http://vidavegancon.com/

    ReplyDelete
  6. mimo, że nie jestem wegetarianką to te burgery poruszyły moje ślinianki do wzmożonej pracy :) oj skusiłabym się, skusiłabym!

    ReplyDelete
  7. Absolutnie uwielbiam takie burgery ze straczkowych a jak dobrze doprawione, jak w tym, przypadku kuminem i kolendra to juz w ogole.

    ReplyDelete
  8. o, mam wszystkie składniki, będę jeść jutro pyszny obiadek! ;D

    ReplyDelete