Saturday, August 13, 2011

Chleb z San Francisco

Zbliża się koniec mojego wakacyjnego pobytu w Polsce. Jak zwykle czas upłynął nieubłagalnie szybko i jak zwykle pogoda pokrzyżowała kilka planów. Zamiast spacerów po Warszawie i rowerowych rajdów po lesie były niekończące się filiżanki herbaty.

Polskie lato, trudna miłość.

Do upalnego Houston zabieram krówki, pocztówki z wystawy Budujemy Nowy Dom - Odbudowa Warszawy w latach 1945–1952 i postanowienie, że ożywię zakwas i zacznę piec więcej chleba.

Pyszny chleb z San Francisco jest niezła motywacją.  A Wy macie jakieś (po)wakacyjne postanowienia?


 
Chleb z San Francisco
przepis z bloga Pracownia Wypieków


  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej białej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 ml wody
  • do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 15 min.
Następnie dodajemy 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość, czyli ok. 30 min.

Dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy luźne ciasto. Wlewamy je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawiamy by wyrosło*.
Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem. 



Piekarnik nastawiamy na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawiamy chleb i pieczemy 10 minut.
Następnie zmniejszamy temp. do 200 st C i pieczemy kolejne 35 min.

*Piekłyśmy chleb zarówno w dwóch keskówkach jak i kwadratowej formie – kwadrat wygrywa!



A na deser kilka ujęć z podróży do San Francisco w zeszłym roku. 

4 comments:

  1. Uwielbiam takie chleby. Wygląda wspaniale :D

    ReplyDelete
  2. O tak, po lecie mam zawsze masę nowych postanowień :) zobaczymy jak z wytrwaniem :)

    ReplyDelete
  3. no ja sie zbieram i zbieram z tym zakwasem..cos mi nie idzie chwilowo:)

    ReplyDelete
  4. Ten chlebek to jeden z naszych ulubionych, u nas jednak wygerywa w keksówkach:) pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete