Thursday, August 11, 2011

Sto Lat!

1/2 ekipy Sur Nos Tables świętowała niedawno urodziny (nie zdradzimy które, ale cały zespół liczy sobie okrągłe 80 lat! :-) )


Świętowanie zaczęło się bardzo słodko, bo tortem z kremem czekoladowym, orzechami i daktylami, w odświeżonej wersji bezy z kremem kawowym. 
A jak się zakończyło? Zobaczcie sami!


 

Beza:
przepis pochodzi z bloga White Plate
  • 5 białekw temp. pokojowej (to bardzo ważne)
  • szczypta soli
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka octu jablkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 50 g daktyli, drobno posiekanych
  • 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
 
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i powoli, stopniowo wsypujemy cukier, następnie mąkę, kakao i ocet. Na końcu wsypujemy bakalie i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, by równo je rozprowadzić.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy okręgi (moje miały po ok. 23 cm średnicy). Szpatułką lub szprycą cukierniczą przelewamy masę bezową na papier.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy bezę, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 st C i pieczemy kolejne 40 minut. Beza ma być chrupka i delikatnie popękać. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, nie wolno dopuścić do tego, by zaczęła się rumienić za bardzo.

Po upieczeniu pozwalamy bezom dokładnie wystygnąć.
 

Krem czekoladowy z likierem: 
przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia"
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 450g ciemnej czekolady
  • 180 ml likieru Baileys
Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietaną i chowamy do lodówki.
Gdy masa ostygnie, dodajemy likier i ubijamy mikserem aż do uzyskania lekkiej, kremowej konsystencji.
Wykładamy na upieczoną bezę i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.



A co Wy planujecie na swoje urodziny - okrągłe albo i nie? :)

6 comments:

  1. urodziny z takim tortem to jest coś! ja znam jego smak, ale wciąż boję się sama do zrobić (boję się bezy ;))

    o skoku marzę otwarcie, mam nadzieję, że kiedyś się uda :)

    ReplyDelete
  2. Przepiękny tort, muszę go kiedyś zrobić, bo na pewno jest pyszny :D

    ReplyDelete
  3. Super się prezentuje i na pewno tak smakuje :)
    A takie świętowania pełnego adrenaliny zazdroszczę! ;)

    ReplyDelete
  4. tort bym pochłonęła z przyjemnością :),
    ale na skok bym się nie zdecydowała, za bardzo bym się bała ;) ale jak ktoś lubi adrenaline to pomysł na świetowanie urodzin świetny

    ReplyDelete
  5. zabawnt koincydent :) ja z moją Mamą w tym roku także mamy razem 80 lat :)

    ReplyDelete
  6. Cudowny tort. I urodziny z polotem :DD

    ReplyDelete