Saturday, June 16, 2012

Quinoa Puttanesca


Quinoa czyli komosa ryżowa to moja tajna broń kulinarna. Zabija poranny głód. Sprawdza się jako wyśmienity obiad albo pyszna sałatka. Jest też idealnym ratunkiem na kolację na dzień przed zrobieniem zakupów, kiedy wszystko co świeże zostało zjedzone, a ostrzeżenie o tornado zniechęca do wyjścia z domu.
Quinoa puttanesca to tajna broń na takie wieczory. Jednogarnkowe danie (mało zmywania!). Szybkie, proste i gotowe (razem ze zmywaniem!) w ciągu pół godziny. A przy tym na tyle smaczne i aromatyczne, że nikt w to nie uwierzy.



Quinoa Puttanesca
  • 2 szklanki ugotowanej komosy (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki
  • Szczypta estragonu
  • Szczypta majeranku
  • ¼ szklanki białego wina
  • ½ szklanki oliwek (posiekanych)
  • ½ szklanki kaparów
  • 1 puszka pomidorów
  • Świeżo zmielony pieprz
W niedużym garnku podsmażamy czosnek na oliwie. Dodajemy przyprawy, zioła i winp i gotujemy przez minutę. Dodajemy oliwki, kapary i pomidory, mieszamy i gotujemy 15 minut. Sos przekładamy do miski z ugotowaną komosą, mieszamy, doprawiamy pieprzem i wracamy do oglądania serialu/ratowania świata :)

1 comment:

  1. Ha, u mnie nadciąga burza... A ja bez tajnej broni ;)

    ReplyDelete