Międzynarodowy dzień chleba!
Aksamitny chleb z rozmarynem
przepis z Pracowni Wypieków
500 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej)
25 g cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant (albo 20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru)
250 g sera ricotta, schłodzonego
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1,5 łyżeczki soli
120 g wody
1 łyżka świeżego, drobno posiekanego koperku (ja użyłam rozmarynu)
Świeże drożdże zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 1 łyżkę wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by 'ruszyły'.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki (jeśli używamy drożdży suszonych, dodajemy je również).
Miksujemy tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia (około 5-7 minut) Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek/rozmaryn i mieszamy do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście (ok. 1/2 minuty).
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki (można też zrobić dwa bochenki w dwóch foremkach). Spryskać wierzch oliwą. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szklanki kostek lodu.
Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości chleba).
No comments:
Post a Comment