Thursday, August 19, 2010
Zrób sobie zupę.
Nowy blender = dużo zup.
(i hummusów, ale o tym innym razem).
Zupy.
Kukurydziana. Marchewkowa. Groszkowa.
Groszkowa jest bardzo prosta. Minimalna ilość składników.
Poza siekaniem cebuli nie wymaga żadnego wysiłku.
Pyszna na ciepło i doskonała na zimno.
No zrób sobie zupę.
(mrożony groszek planuję teraz trzymać na te leniwe popołudnia, kiedy do sklepu jest za daleko)
Zupa groszkowo-bazyliowo-miętowa
Przepis pochodzi z książki "Modern Vegetarian" Marii Elii
(2 duże porcje)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula, poszatkowana
500 g mrożonego groszku
2 1/2 kubka wody
listki z pół małego pęczka mięty
listki z 1 pęczka bazylii
szczypta cukru
1 łyżeczka soli morskiej
Oliwę podgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i dusimy, aż zmięknie. Dodajemy 2/3 groszku, wodę, połowę ziół, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut lub do czasu aż groszek będzie miękki.
Dodając resztę groszku i ziół i miksujemy na gładko.
Autorka proponuje udekorować zupę dodatkowym groszkiem, miętą i pokruszoną fetą.
Pea, basil and mint soup
from "Modern Vegetarian" by Maria Elia
1 tablespoon olive oil
1 small white onion, peeled, finely chopped
18 oz frozen petit pois peas
2 1/2 cups water
leaves of half a small bunch of mint
a small bunch of basil
pinch of sugar
1 teaspoon sea salt
Heat the oil in a medium-sized saucepan. Add the onion until softened and translucent. Add two thirds of the peas, water, half the mint and basil and the sugar and salt. Bring to boil, then simmer for 20 minutes or until the peas are tender.
Put the soup in a blender, adding the remaining peas and herbs, and whiz to a smooth puree.
You might want to try adding some cooked peas, torn mint and crumbled feta as a garnish.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
zupa wyglada bardzo smakowicie ,musze koniecznie ja zrobic
ReplyDeletezrobilam, pycha! :)
ReplyDeleteja robie z groszku z puszki i kostki rosolowej.tez pycha! a wiec ta musi byc bomba
ReplyDelete:P