Friday, August 13, 2010

Truskawkowe paczuszki

Ale goorąco.
I duża ochota na nieskomplikowany deser.
Truskawki. Migdały. Odrobina cukru.

10 minut leniwego przygotowania.
10 minut w piekarniku.
Ale szybko!




Przepis na truskawkowe paczuszki z ciasta filo pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Składniki na 4-6 porcji:

40 g miękkiego masła niesolonego
2 łyżki drobnego cukru
1/2 szklanki płatków migdałowych, pokruszonych
1 żółtko
1 szklanka truskawek pokrojonych w plasterki
20 prostokątów z ciasta fillo o wymiarach 15 x 14 cm
50 g masła niesolonego, roztopionego + dodatkowo do posmarowania po wierzchu paczuszek
1 łyżka drobnego cukru + dodatkowo do posypania po wierzchu paczuszek



Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W miseczce dokładnie mieszamy masło z cukrem, pokruszonymi migdałami i żółtkiem.
Odstawiamy.
Truskawki myjemy, kroimy w plasterki.
Płaty z ciasta układamy jeden na drugim, po 5 sztuk, każdy płat smarując z wierzchu roztopionym masłem i posypując cukrem.


Mieszankę z migdałami dzielimy na 4 części i układamy ją na środku ciasta, a następnie przykrywamy truskawkami. Boki ciasta składamy do środka tworząc paczuszki.
Ciasto smarujemy dodatkowym roztopionym masłem i posypujemy dodatkowym cukrem. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 8 - 10 minut na lekko złoty kolor.

Ja zrobiłam dwie wersje - paczuszki i zapiekane foremki.

No comments:

Post a Comment