Friday, May 21, 2010

Chleb pszenny z otrębami



Najłatwiejszy chleb pszenny od Liski


Najłatwiejszy chleb pszenny (przepis pochodzi z Pracowni Wypieków + *nasze modyfikacje)


400 g mąki pszennej chlebowej
(* w ramach tych 400g dajemy otręby owsiane, mąkę orkiszową lub pszenną z pełnego ziarna, odpowiednio zmniejszając ilość mąki chlebowej, ale tak, aby dodatków nie było wiecej niż 1/3 całości mąki)
1 1/2 łyżeczki soli
1 gram świeżych drożdży
320 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na 12-18 godzin (* w Houston w maju wystarczy kilka godzin!)
Następnie przełożyć ciasto na ściereczkę bardzo dokładnie obsypaną mąką i przy pomocy ściereczki złożyć ciasto na pół. Następnie przełożyć je ze ściereczką do koszyka do wyrastania/miski/durszlaka (* my podsypałyśmy mąką kukurydzianą). Przykryć i odstawic do wyrastania na ok. 40-60 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik z wstawionym do niego garnkiem żeliwnym do temp. 230 st C i jeśli mieszkamy w ciepłym klimacie natychmiastowo uciekamy z kuchni.



Wyjąć garnek z piekarnika, przełożyć do niego chleb, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika.

Po 20 minutach zdjęć przykrywkę i dopiekać kolejne 15-20 minut.

Chleb musi być rumiany, a skórka chrupiąca.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.


1 comment:

  1. Sorki nie 1/2 łyżeczki soli,a 1 i 1/2 łyżeczki soli Grazia i Kasia

    ReplyDelete