Słońce, upał i sezon truskawkowy w pełni - witamy w Teksasie!
Pierwszy wpis to ukoronowanie naszego wspólnego gotowania i jedzenia w houstońskiej kuchni. Eyjafjallajokull dał się nam we znaki i pokrzyżował nieco plany wyjazdowe, ale dzięki temu mogłyśmy spędzić więcej czasu na przygotowywaniu łakoci. Efekty poniżej. Smacznego!
Waniliowe lody z sosem truskawkowym
Truskawkowy sos
2 kubki (475 ml) truskawek
3 łyżeczki cukru
Truskawki myjemy, siekamy na bardzo drobne kawałki lub miksujemy. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki na czas przygotowania lodów.
Lody
2 1/2 kubka (590 ml) half-and-half (pół porcji śmietanki i pół porcji mleka)
8 żołtek
1 kubek (235 ml) cukru
2 1/2 (590 ml) śmietanki (min. 30%)
4 łyżeczki (20 ml) ekstraktu z wanilii
1/8 łyżeczki (0.5 ml) soli
Miskę z maszyny do lodów chłodzimy w zamrażarce przez minimum 15 godzin.
W garnuszku podgrzewamy half-and-half. Mieszamy często, nie doprowadzając do zagotowania, aż płyn będzie bardzo gorący. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy.
W osobnej misce łączymy żołtka z cukrem - mikserem zajmuje to około 30 sekund na niskich obrotach. Wciąż miksując, stopniowo wlewamy half-and-half. Po wymieszaniu, przelewamy całość do garnuszka i pogrzewamy na średnim ogniu aż mikstura zacznie parować, a na brzegach pojawią się niewielkie bąbelki (należy przy tym uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia). Przelewamy płyn do miski, dodajemy śmietankę, wanilię i sól. Miskę przykrywamy i chowamy do lodowki na conajmniej 8 godzin (najlepiej na noc, żeby rano móc bezkarnie zajadać się lodami).
Instalujemy wszystkie elementy maszyny do lodów, uruchamiamy mikser (najniższe obroty) i powoli wlewamy miksturę do lodowej miski. Miksujemy przez 15-20 minut.
Przekładamy do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce albo serwujemy z truskawkowym sosem.
nie mam maszynki do lodów :/
ReplyDeleteTo jak chcesz być boginią domowego ogniska? ;)
ReplyDeleteNastępne przepisy będą mniej wymagające sprzętowo!
kiedy będzie mozzarella?
ReplyDeleteja też się domagam mozzarelli! i chcę maszynkę do lodów!
ReplyDelete