Saturday, May 8, 2010

Waniliowe Lody z Truskawkowym Sosem

Słońce, upał i sezon truskawkowy w pełni - witamy w Teksasie!



Pierwszy wpis to ukoronowanie naszego wspólnego gotowania i jedzenia w houstońskiej kuchni. Eyjafjallajokull dał się nam we znaki i pokrzyżował nieco plany wyjazdowe, ale dzięki temu mogłyśmy spędzić więcej czasu na przygotowywaniu łakoci. Efekty poniżej. Smacznego!




Waniliowe lody z sosem truskawkowym

Truskawkowy sos
2 kubki (475 ml) truskawek
3 łyżeczki cukru

Truskawki myjemy, siekamy na bardzo drobne kawałki lub miksujemy. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki na czas przygotowania lodów.



Lody

2 1/2 kubka (590 ml) half-and-half (pół porcji śmietanki i pół porcji mleka)
8 żołtek
1 kubek (235 ml) cukru
2 1/2 (590 ml) śmietanki (min. 30%)
4 łyżeczki (20 ml) ekstraktu z wanilii
1/8 łyżeczki (0.5 ml) soli



Miskę z maszyny do lodów chłodzimy w zamrażarce przez minimum 15 godzin.

W garnuszku podgrzewamy half-and-half. Mieszamy często, nie doprowadzając do zagotowania, aż płyn będzie bardzo gorący. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy.

W osobnej misce łączymy żołtka z cukrem - mikserem zajmuje to około 30 sekund na niskich obrotach. Wciąż miksując, stopniowo wlewamy half-and-half. Po wymieszaniu, przelewamy całość do garnuszka i pogrzewamy na średnim ogniu aż mikstura zacznie parować, a na brzegach pojawią się niewielkie bąbelki (należy przy tym uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia). Przelewamy płyn do miski, dodajemy śmietankę, wanilię i sól. Miskę przykrywamy i chowamy do lodowki na conajmniej 8 godzin (najlepiej na noc, żeby rano móc bezkarnie zajadać się lodami).

Instalujemy wszystkie elementy maszyny do lodów, uruchamiamy mikser (najniższe obroty) i powoli wlewamy miksturę do lodowej miski. Miksujemy przez 15-20 minut.

Przekładamy do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce albo serwujemy z truskawkowym sosem.







4 comments:

  1. nie mam maszynki do lodów :/

    ReplyDelete
  2. To jak chcesz być boginią domowego ogniska? ;)

    Następne przepisy będą mniej wymagające sprzętowo!

    ReplyDelete
  3. kiedy będzie mozzarella?

    ReplyDelete
  4. ja też się domagam mozzarelli! i chcę maszynkę do lodów!

    ReplyDelete