Wednesday, May 12, 2010

All you need is love - Czekoladki

Do tego przepisu nie potrzeba skomplikowanych urządzeń, a jedynie silnej woli, żeby momentalnie nie zjeść wszystkich czekoladek.



Przepisów na trufle jest wiele. Dzisiejszy pochodzi z książki "The Modern Vegetarian" (Maria Elia, wydawnictwo Kyle Books) i jest wart uwagi głównie ze względu na intrygujące dodatki.


Czekoladowe Trufle

2/3 kubka śmietanki
200 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
1 1/2 łyżki (20 g) niesolonego masła
1 kubek kakao, do posypania

Na początek trudna decyzja - trufle klasyczne, czysto czekoladowe czy może bardziej awangardowe, z posmakiem bazylii albo kryształkami soli.

Przy wersji klasycznej podrzewamy śmietankę niemal do wrzenia, a następnie dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy często, aż masa będzie gładka.

Jeśli wybieramy trufle smakowe (lista proponowanych aromatów poniżej), pogrzanką śmietankę zdejmujemy z gazu i dodajemy stosowną kombinację przypraw przed dodaniem czekolady i masła. Odstawiamy na 30 minut, następnie dodajemy czeko i masło.

Wymieszaną masę przelewamy do plastikowego pojemnika, schładzany i chowamy do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Przy pomocy dostępnych narzędzi (wykrawaczki do melona, łyżki do lodów lub po prostu chłodnej dłoni) formujemy trufle, obtaczamy w kakao i przechowujemy w lodówce. Albo zjadamy na miejscu...



Smaki i aromaty:
Pomarańcze i bazylia: dodajemy skórę z 1 pomarańczy i kilka łodyżek bazylii
Cytryna i tymianek: dodajemy skórkę z 1 cytryny i kilka gałązek tymianku
Kardamon i pomarańcze: dodajemy skórę z 1 pomarańczy (tych niepryskanych!) oraz 1 lyżkę zmiażdzonych ziaren kardamonu
Rozmaryn i sól morska: dodajemy 3 gałązki rozmarynu do śmietanki, a następnie 1 łyżeczkę soli wraz z czekoladą i masłem
Cynamon: 2 laski cynamonu zanurzamy w śmietance i/lub dodajemy 2 łyżeczki mielonego cynamonu do oprószenia gotowych trufli
Lawenda: do śmietanki dodajemy 3 łyżki suszonej lawendy

W następnym odcinku o kolejnych czekoladkach!





Chocolate Truffles from "The Modern Vegetarian"

2/3 cup heavy cream
7 oz dark chocolate, broken into small pieces
1 1/2 tablespoons unsalted butter, diced
1 cup unsweetened cocoa powder, for dusting

Heat the cream and infuse with "flavors" (if any - see below). Remove from the heat and cool for 30 minutes to infuse.
Reheat cream to almost boiling, then strain over the chocolate and butter, stirring until smooth. Pour into a plastic container, cool and then refrigerate until firm. Using a scoop or melon baller (or cold hand) form truffles, drop into cocoa powder to coat, reshape by hand and refrigerate until required.

Flavor Options:
orange and basil: use the zest of 1 orange and a few leftover basil stems
lemon and thyme: use the zest of 1 lemon and a few springs of thyme
cardamon and orange: use the zest of 1 orange with a tablespoon of crushed cardamon pods
rosemary and sea salt: use 3 springs of rosemary and then add salt (1 teaspoon) when mixing with chocolate and butter
cinnamon: infuse the cream with 2 sticks of cinnamon, add 2 teaspoons of ground cinnamon to cocoa when dusting
lavender: infuse cream with 3 tablespoons dried lavender

No comments:

Post a Comment