Thursday, May 27, 2010

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

• 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
• 2 łyżki posiekanej mięty
• 175 g suszonych pomidorów w oleju (olej zostawiamy do smarowania ciasta)
• 100 g sera feta, pokruszonego
• 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki (ja dałam mniej, bo nie jestem wielką oliwkofanką)
• 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni (nie dodałam)
• 2 jajka
• 125 g ciasta fillo





Potrzebna nam będzie okrągła forma na ciasto/tartę o średnicy 22 cm albo (jeśli nie mamy/ nie przywiązujemy dużej wagi do prezentacji) naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie.



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Szpinak wkładamy na dużą patelnię lub do garnka, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy przez chwilę aż szpinak zwiędnie.

Przekładamy na sito (jeśli mamy...), dokładnie odciskamy płyn, a następnie kroimy i doprawiamy gałką i miętą (z ogródka na dachu :) )




Mieszamy szpinak z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki i jajka. Dokładnie mieszamy.

Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Podobno fillo bardzo szybko wysycha, ale nie chcemy się o tym przekonać osobiście, więc przykrywamy je papierem do pieczenia lub ściereczką. Jeden płat ciasta smarujemy w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów lub roztopionym masłem, jeśli nasze pomidory nie były w oleju. Wkładamy do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Smarujemy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego, i tak dalej. Kilka płatów ciasta zostawiamy na górną warstwę.



Na tak ułożone ciasto wykładamy farsz, zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Smarujemy dodatkowym olejem i rozkładamy kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.

Pieczemy przez 30 minut na złoty kolor.
Delikatnie wyjmujemy z formy i podajemy z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami ) lub sałatką.
Tartę można też odgrzewać i zamrażać, ale najprawdopodobniej zniknie tak szybko, że nie będzie potrzeby.

No comments:

Post a Comment