Bardzo kremowe lody waniliowe i delikatny aromat różany to nasza ulubiona propozycja na gorące popołudnia. Lody pochodzą z "The Ultimate Ice Cream Book" w której Bruce Weinstein przedstawia ponad 500 przepisów na lody, sorbety, granity...
Składniki:
1 kubek cukru
1/4 łyżeczki soli
7 zżółtek dużych jaj
1 1/2 kubka half-and-half czyli 3/4 kubka mleka + 3/4 kubka śmietanki 36%
1 kubek śmietanki 36%
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
1 łyżka wody różanej
marmolada różana - opcjonalnie
W średniej misce ubijamy cukier i sól z żółtkami, aż zgęstnieją i zrobią się blado zółte. Odstawiamy.
Miksturę mleko-na-pół-ze-śmietanką wlewamy do niedużego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu (uważając, żeby się nie zagatowało).
Powoli przelewamy do miski z jajkami i cukrem, mieszając dokładnie.
Całośc ponownie przelewamy do garnka albo do miski ustawionej na garnku z wodą (jak do rozpuszczania czekolady w ką pieli wodnej). Caly czas mieszamy trzepaczką albo drewnianą łyżką, bardzo uważając żeby nasza mikstura się nie zagotowała.
Mieszając czekamy, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sitko do czystej miski. Czekamy aż istygnie, a nastepnie dolewamy kubek śmietanki, łyżkę wody różanej i łyżkę wanilii. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przelewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją obsługi ;)
Żeby wzbogacić różany smak, możemy dodać 2 łyżki marmolady do masy tuż przed przełożeniem jej do maszyny do lodow albo podac już zrobione lody z marmoladą.
Sprawdźcie również inne lodowe przepisy dla ochłody:
dla fanów czerwcowych truskawek lody waniliowe z truskawkami
oraz nieco bardziej egzotyczne lody lawendowo-miodowe
Rose Vanilla Ice Cream
(from "The Ultimate Ice Cream Book")
1 cup sugar
1/4 teaspoon salt
7 large egg yolks
1 1/2 cups half-and-half
1 cup heavy cream
1 tablespoon vanilla extract
1 table spoon rose water
2 tablespoons rose marmalade - optional
In a medium mixing bowl, beat the sugar and salt into the egg yolks until thickened and pale yellow. Set aside.
Bring the half-and-half to a simmer in a heavy medium sauce pan. Slowly beat the hot half-and-half into the eggs and sugar. Pour the entire mixture back into the pan and place in a double boiler. Stir constantly with a whisk or a wooden spoon until the custard thickens slightly. Be careful not to let the mixture boil or the eggs will scramble. Remove from the heat and pour the hot custard through a strainer into a large, clean bowl. Allow the custard to cool slightly, then stir in the cream, vanilla and rose water. Cover and refrigerate overnight.
Stir the chilled custard and freeze in your ice cream machine according to the manufacturer's instructions. You can swirl 2 tablespoons rose marmalade into the ice cream.
Make sure to try other ice cream recipes such as Honey Lavender Ice Cream!
Zrobiłam te lody z płatkami róż kandyzowanych dodatkowo ,wyszły boskie polecam
ReplyDelete