Monday, June 20, 2011

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy | Your new favorite summer soup

Five ingredients.

Five minutes.

Your summer dinner doesn't get any easier.







Delicious, fast, easy. Summery.

All you need is a blender and the perfect summer ingredients: strawberries, watermelon, ginger, mint.

Your favorite summer soup
Recipe: Kwestia Smaku


450 g watermelon chunks
150 g strawberries
juice form 1/2 lemon or 1 lime
1 table spoon chopped mint
1 tea spoon chopped ginger



Place all the ingredients in a blender. Pulse until desired consistency - you might leave it chunky or make it smooth. I go with chunky. Yummy!

You can go fancy and add crumbles feta or Greek/soy yogurt or just stay with the basics. Goes perfectly with a slice of dried apricot bread and a glass of white wine.

Serve cold.

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy

Pięć składników.

Pięć minut.

Najprostszy letni obiad.



Wystarczy blender i smakowita kombinacja letnich smaków: truskawki, arbuz, mięta i imbir.

Przepis: Kwestia Smaku
Składniki, 2 porcje:

• 450 g miąższu arbuza
• 150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)
• sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
• 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty
• 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru


Do podania (opcjonalnie): ser feta, grzanki, posiekane pistacje




Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir wwkładamy do blendera i bardzo krótko miksujemy na najmniejszych obrotach, tak aby pozostawić drobne kawałki owoców lub (miksujemy całość na gładko. Ja wybrałam pierwszą wersję.

Gotowny chłodnik możemy posypać pokruszonym serem feta lub podać z łyżeczką jogurtu (greckiego lub sojowego). Wyśmienicie smakuje z kromką chleba z suszonymi morelami.

Podajemy zimny!



8 comments:

  1. Magic! (And incredibly delicious!)

    ReplyDelete
  2. Nigdy takiego połączenia nie jadłam, ale zapowiada się pysznie :)

    ReplyDelete
  3. Cóż za nasycenie kolorów i to połączenie mmm... z checią się poczęstuję :)

    ReplyDelete
  4. ale kolor.. ale smaki.. niebanalne. słodkie owocowe z fetą, podoba mi się.

    ReplyDelete
  5. Szczerze polecam, zwłaszcza na zabiegane dni, bo chłodnik przepryszny przy minimalnym nakładzie pracy :) I jeśli użyjemy składników prosto z lodówki to zaraz po zmiksowaniu jest gotowy do zjedzenia :)

    ReplyDelete
  6. Po pierwsze świetne przepisy.
    Po drugie inspirujesz i udowadniasz, że wegetarianizm nie jest nudny.
    Po trzecie: świetne zdjęcia
    I po ostatnie zostaję na dłużej. dodaję do obserwowanych i do linków.

    Świetny blog ! :)

    ReplyDelete
  7. Papaya,

    dzięki za takie miłe słowa! :)

    ReplyDelete
  8. Podzielam uwielbienie do pankejków :D

    ReplyDelete