Saturday, June 18, 2011

Mleko orzechowo-owsiane z cynamonem | Cashew Oat Milk with cinnamon

Oatmeal is full of vitamins, minerals and fiber! It gives you enough energy to survive a hectic morning. It can also lower your cholesterol level and enhance immune system.

Oh, and it tastes delicious when mixed with cashews, cinnamon and agave. Plus, you get a 100% natural face scrub! What else do you want from your breakfast?



Cashew Oat Milk with cinnamon and agave

Recipe from Joy the Baker
Makes just under one quart of milk

1 1/2 cups raw cashews
3 cups of water for soaking
1/2 cup old-fashioned oats, ground to a powder
2 cinnamon sticks ground to a powder or 1 1/2 teaspoons ground cinnamon
3 cups filtered water (I used mineral water)
2 tablespoons agave (or honey) *

*use agave to keep it vegan


Place raw cashews in a clean bowl and top with 3 cups of water. Cover with plastic wrap and let sit overnight, or for 8 to 12 hours. Once soaked, place the cashews in a fine mesh strainer and run the softened cashews under cool water until clean and the water runs clear. Set aside.

In a spice blender grind cinnamon sticks, one at a time, to a fine powder. Place in a small bowl and set aside. If you don't have a spice grinder, measure 1 1/2 teaspoons ground cinnamon into a small bowl and set aside.

Grind oats in two batches in the spice grinder or blender until oats turn into a fine powder. Pour into the same bowl as the ground cinnamon.

Combine oats, cinnamon, cashews, filtered water, and agave in the bowl of a blender. Cover tightly and blend on low speed, increasing to high speed, until smooth.

Place a fine mesh strainer over a large bowl. Pour half of the cashew mixture into the fine mesh strainer. With a spatula or a spoon, work the liquid through the strainer.

I stopped after one straining and as a result, my milk had bits of oats and nuts. If you'd like a smoother milk, feel free to pass it through the strainer once more.

Store in an airtight container and place in the fridge. Shake well before enjoying. Milk lasts, in the refrigerator, for up to 4 days.

As Joy recommended, I used the cashew and oat meat as a face scrub for a few days. 100% natural, no parabens or animal ingredients : )


Mleko orzechowo-owsiane z cynamonem

Bardzo łatwy przepis na mleko orzechowo-owsiane. Jeśli namoczymy orzechy przez noc, to rano w ciągu 10-15 minut będziemy mieć świeży, zdrowy napój o przyjemnie rozgrzewajacym cynamonowym aromacie.

Płatki owsiane są źródłem witamin, minerałów i błonnika. Mogą łagodzić zmęczenie, na długo pozostawiają uczucie sytości i dają zastrzyk energii na cały dzień (albo chociaż zbyt długi długi poranek); są zatem znakomitą propozycją na śniadanie.


Przepis z bloga Joy the Baker

1 ½ kubka surowych orzechów nerkowca
3 kubki wody do namoczenia
½ płatków owsianych, sproszkowanych
1 ½ łyżeczki cynamonu lub 2 laski cynamonu
3 kubki wody (ja użyłam mineralnej)
2 łyżki syropu z agawy (lub miodu jeśli nie zależy nam na wegańskości napoju)

Orzechy przekładamy do miski i zalewamy 3 kubkami wody. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc (lub 8-12 godzin). Namoczone orzechy kładziemy na sito i płuczemy.
Mielimy dwie laski cynamonu lub odmierzamy 1 ½ łyżeczki już sproszkowanego. Przekładamy do małej miseczki.

Płatki owsiane dzielimy na dwie równe porcje i mielimy na proszek. Ja użyłam w tym celu blendera VitaMix, można też użyć czystego młynka do kawy albo młynka do przypraw.

Wszystkie składniki (sproszkowane płatki, namoczone i opłukane orzechym cynamon, wodę i syrop z agawy) wkładamy do blendera. Miksujemy na niskich obrotach, powoli zwiększając moc, aż osiągniemy gładką konsystencję.

Sito o bardzo małych oczkach kładziemy nad dużą miską. W zależności od wielkości sita, nalewamy połowę lub mniej porcji mleka. Używając szpatuli lub łyżki, dociskamy naszą orzechową masę, żeby odcedzić płyn. Mleko możemy odcedzić kilka razy, żeby uzyskać gładszą konsystencję. Ja poprzestałam na jednym razie i uzyskałam dość gęsty napój, z drobinkami płatków i orzechów.

Mleko przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni. Przed użyciem energicznie wstrząsamy :)

Orzechowo-płatkową masę która zostanie nam po odcedzaniu można użyć jako 100% naturalny peeling do twarzy! Żadnych parabenów ani sztucznych składników : )

5 comments:

  1. prócz tego, że takie mleko z cynamonem zachwyca.. to mnie jeszcze urzekła słomka w paski.

    ReplyDelete
  2. świetne połączenie kolorów :)

    ReplyDelete
  3. Słomki (papierowe!) kupiłam specjalnie z myślą o tym mleku....:)

    ReplyDelete
  4. Właśnie ta słomka jest cudowna, mleko na pewno też :)

    ReplyDelete