Sunday, December 9, 2012

Pomarańczowa babka z żurwiną i orzechami


Zanim wpadnę w wir lepienia pierogów i szukania maku, nastawiam wodę na herbatę, kroję kawałek babki żurawinowo-orzechowej i rozkładam na podłodze stos papierów, kokard i tasiemek. Uwielbiam pakowanie prezentów i czasem myślę, że więcej czasu poświęcam na pakowanie niż wybieranie prezentu. 

Przed samymi świętami może być ciężko znaleźć wolną chwilę, żeby się nacieszyć tym małym rytuałem, więc w tym roku zachęcam wszystkich do zabrania się za to nieco wcześniej. Może wtedy i Wy pokochacie ten piękny szelest papieru? Dla mnie to moment skupienia i wyciszenia, oczywiście do czasu aż z pomocą postanowi przyjść psiak ;)

 Jeśli pakowanie to nadal nie Wasza bajka, to na pewno każdy pokocha to ciasto! Pachnące wanilią i pomarańczą, z żurawiną i orzechami...Z podanych składników wychodzą dwa ciasta, więc doskonale nada się na prezent. Ja już wczoraj zaniosłam jedno do znajomych i chyba niedługo zabiorę się za kolejne...wystarczy obwiązać je wstążką i smakowity podarunek gotowy!




Pomarańczowa babka z żurwiną i orzechami.
Przepis od Joy The Baker, składniki na dwa ciasta

Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
½ szklanki masła w temperaturze pokojowej,
2 jajka
1 ½ szklanki świeżo wyciśniętego souk pomarańczowego
2 łyżki skórki pomarańczowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 szklanki świeżej żurawiny, poszatkowanej
1 szklanka orzechów pekan, posiekanych

Kruszonka:
4 łyżki masła, zimnego
½ szklanki mąki
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
½ szklanki orzechów

Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Dwiekeksowe foremki wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki. 

W dużej misce mieszamy makę, cukier, proszek, sodę i sól. Dodajemy posiekane masło i palcami wyrabiamy ciasto, aż całe masło zostanie wchłonięte w suche składniki. 

W osobnej miseczce mieszamy jajka, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii. Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę i orzechy.
W kolejnej misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę i ucieramy palcami aż do pożądanej „kruszonkowej” konsystencji. 

Ciasto wlewamy do dwóch przygotowanych foremek. Posypujemy kruszonką i pieczemy aż będzie złocisto-brązowe, około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy wykałaczką czy środek ciasta jest dobrze upieczony, jeśli nie, dopiekamy kilka minut i sprawdzamy ponownie.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na około 15 minut w formach, żeby lekko przestygło. 

Możemy je dodatkowo udekorować lukrem, ale moim zdaniem i bez lukru jest piękne!



3 comments:

  1. Fantastyczna babka ze świątecznym posmakiem. Ta żurawina i orzechy... Pychota.

    ReplyDelete
  2. O jejuńciu:) Już czuję ten świąteczny smak :)

    ReplyDelete