Sunday, December 16, 2012

Bezbolesny tydzień do Świąt : wegańskie pierniczki i bezglutenowa granola

Żeby trochę ułatwić życie i sobie i Wam, przyszykowałyśmy listę: bezbolesny tydzień do świąt! Lista jest niekompletna...i zakłada Wigilię, na którą przyjdą znajomi z wielkim garnkiem bigosu :) Ale to zawsze dobry początek i mamy nadzieję, że trochę Wam pomoże w radosnych i bezstresowych przygotowaniach do Świąt. Poniedziałek zaczynamy słodko, od świątecznej granoli i wegańskich pierniczków. Ten łatwy, ale bardzo smakowity zestaw idealnie nadaje się na prezenty dla wszystkich smakoszy. Granola jest bez glutenu, a pierniczki bez nabiału, miodu i jaj, więc oba prezenty są super dla wszystkich alergików i wegan na waszej liście! Ale ponieważ i jedno i drugie jest przepyszne i pięknie pachnie to istnieje też ryzyko, że wszystko zostanie w Waszej kuchni :-)

Jeśli jeszcze wybieracie się na zakupy przypraw do świątecznych wypieków kupcie ich więcej - przydadzą się nam do dekoracji i zrobienia prezentu na ostatnią chwilę, który pokażemy Wam w sobotę!

 


Pierniczki - wegańskie:
przepis z książki "Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar"

  • 1/3 szklanki oleju 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki, goździków, cynamonu, 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub do smaku)
W dużej misce mieszamy olej i cukier, przez około 3 minut. Dodajemy melasę i mleko sojowe (nie należy się przejmować tym, że niezbyt dobrze zmieszają się z olejem - rezultat będzie pyszny!). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum godzinę (zawinięte ciasto możemy chłodzić do 3 dni).

Pieranik nagrzewamy do 175C. Na blacie delikatnie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy dowolne kształty. U mnie w tym roku królują klasyczne gwiazdki, serduszka, bałwanki, zwierzątka i piernikowe ludziki, z rękoma i bez ;)
Pieczemy przez 8-9 minut. Jeśli chcecie peirnikami ozdobić choinkę, pamiętajcie, żeby zrobić dziurki na wstążkę lub haczyk przed upieczeniem ciastek!

No comments:

Post a Comment