Tuesday, December 18, 2012

Czerwone śledzie i tęsknota za śniegiem


W Polsce mrozy, w Houston upał. Mama tęskni za słońcem, ja tęsknię za śniegiem. A dla tych, którzych tęsknią za klasyką na Wigilijnym stole - przepis na czerwone śledzie!





Śledzie czerwone
 
Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • mleko
  • 3 cebule
  • 70 ml oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • Sól, pieprz, cukier, słodka papryka

 Śledzie moczymy w mleku przez około 6-12 godzin. Nalepiej nastawić je na noc albo z samego rana i zająć się nimi kiedy już wyręczymy Mikołaja w szukaniu prezentów ;)

Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Kiedy jest jeszcze jędrna, dodajemy koncentrat, cukier i przyprawy do smaku - cebula powinna być słodkopaprykowa. Dusimy przez chwilę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Zdejmujemy z ognia i studzimy. 

Śledzie płuczemy i dokładnie suszymy, następnie kroimy na małe porcje. W słoiku układamy cebulę i śledzie, tak, żeby wypełnić cały słoik. Pamiętajmy, żeby na wierzchu zostawić warstwę cebuli!

Zostawiamy na noc w lodówce i idziemy lepić pierogi, o których już w następnym odcinku!

No comments:

Post a Comment