Saturday, February 18, 2012

Perfect Pancakes

Po zdrowym śniadaniu z wczoraj czas na weekendową, równie smaczną, ale odrobinę mniej zdrową wersję :) Pankejki (pancakes) tonące w syropie to klasyka amerykańskich śniadań. Te robią się szybciutko, nie wymagają wymyślnych składników i są idealną propozycją na leniwe śniadania w piżamie.



W Houston niemal co niedzielę wpadam do knajpki, gdzie śniadania można zjeść cały dzień. Zawsze zamawiam to samo: pankejki z bananami i truskawkami, bez mięsa (często są tu serwowane z boczkiem "on the side"), do tego kawa. Kiedy wracam po dłuższej nieobecności kelner macha na powitanie i pyta czemu mnie nie było, ale nic dziwnego -były już takie momenty w moim życiu, że kasjerów w Whole Foods i pana od pankejków widywałam częściej niż moją współlokatorkę ;-)


Dzisiejsze pankejki to wersja wegańska. Podstawowa, do której można dowolnie dopasować dodatki - owoce, syropy, może inne przyprawy? Z tej samej książki polecam też pankejki z dynią oraz te z bananami. Mniam...



"Perfect Pancakes"
przepis z książki "Vegan Brunch" Isy Chandry Moskowitz
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju (ja dodałam z orzechów)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1-1   ¼ szklanki mleka sojowego (ja użyłam migdałowego)
  • 2 łyżki syropu klonowego (ja wymieniłam na syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Patelnię rozgrzewamy na średnim gazie (około 2-5 minut). Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodajemy resztę składników i mieszamy delikatnie aż wszystko się połączy na gładką masę.

 Smażymy z obu stron, podajemy z syropem klonowym lub z agawy i dowolnymi owocami. Jemy w piżamie :)

9 comments: