Sunday, February 19, 2012

Wegańskie ciastka: Czekoladowe z płatkami owsianymi


Jutro Ameryka świętuje prezydenckie urodziny. To jedno z tych świąt o których mimo kilkuletniego już tu pobytu wciąz nie pamiętam i dowiaduję się kilka dni przed bardzo cieszy mnie luksus przedłużonego weekendu. Zazwyczaj moje niedzielne popołudnia są dość chaotyczne, nerwowe kończenie prac domowych i przeglądanie kalendarza, żeby odkryć o czym tym razem zapomniałam ;) Tym razem te wszystkie atracje zostawiam na jutro; dziś mogłam się wyspać do południa, upiec czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi, zerwać warzywa w centrum miasta (o tym następny post!), ustalić szczegóły projektu nad którym będę pracować przez najbliższe dwa tygodnie, zrobić pyszną kolację, napić się naparu ze świeżej mięty bez zaglądania w notatki. Życzę Wam równie leniwego i magicznego dnia jutro!



 Wegańskie ciastka:  Czekoladowe z płatkami owsianymi
Przepis z książki „Vegan cookies invade your cookie jar
to pierwszy przepis z tej świętnej książeczki, którą kupiłam kilka dni temu; więcej niebawem!
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki siemnienia lnianego (sproszkowanego)
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • ¾ szklanki drobno posiekanych kawałków gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka rodzynek (opcjonalnie, ja dałam ¾ szklanki)
 

Nastawiamy piekarnik na 180 C.
W średniej wielkości miesce mieszamy płatki owsiane, mąkę, kakao, sodę, proszek do pieszenia i sól. W większej misce energicznie mieszamy cukier, siemię lniane i mleko. Dodajemy olej i ekstrakty z wanilii i z migdałów; mieszamy. Dodajemy suche składniki, na dwa-trzy razy. Dodajemy czekoladę i rodzynki (jeśli używamy).
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem formujemy ciasteczka – każde z około 2 łyżek masy. Powinno nam wyjść około dwóch tuzinów ciastek, mi wyszło mniej i też było dobrze ;)
Pieczemy 10-12 minut (ja zrobiłam większe ciastka i piekłam około 18 minut). Pozwalamy im ostygnąć; pałaszujemy ze smakiem.


8 comments:

  1. leniwy dzień w towarzystwie owsianych ciasteczek byłby bardzo przyjemny!

    ReplyDelete
  2. i cóż że wegańskie grunt że pysznie wyglądają ;P

    ReplyDelete
  3. Świetne! Byłyby jakl znalazł do "Wegańskich słodkości" ;)

    ReplyDelete
  4. 1. Czy nie-weganie mogą użyć krowiego mleka zamiast migdałowego?
    2. Czym można zastąpić siemię lniane?

    ReplyDelete
  5. Wygladają pysznie mnie się bardzo podobają:)

    ReplyDelete
  6. Pyszności. Zrobiłam dzisiaj. Pierwszy raz wyszły mi takie duże ciacha. Zmniejszyłam ilość cukru, bo jak dla mnie za dużo go w przepisie. Wyszły super wielkie, pyszne ciacha :)

    emka

    ReplyDelete