Na blogach jesień, za oknem upał.
Kiedy wszyscy marzą o powrocie lata, ja niecierpliwie wyczekuję jesieni.
Mimo palącego słońca wskakuję na rower i ruszam na poszukiwanie pierwszych dyń. Nie mam kontroli nad temperaturą, ale mogę wyczarować jesień w kuchni - zupa dyniowa, miska curry z rozgrzewającym mlekiem kokosowym, makaron z karmelizową kapustą, kubek melisy z gruszką. Moja jesień trwa cały rok!
Kapusta - głowa pusta!
Składniki:
- 1 kapusta o wadze 200 g, drobno poszatkowana
- 200 g cebuli, drobno poszatkowanej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- pokruszony biały twaróg
- makaron wstążki (tagliatelle, pappardelle, itp) ok. 200-250 g suchego, należy go ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i podsmażamy aż zmięknie, około 5 minut. Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy dodatkowe 5 minut, mieszając. Solimy około ½ łyżeczki soli, wlewamy ½ szklanki wody, przykrywamy patelnię (ja zgubiłam przykrywkę, więc nie jest to element niezbędny ;) ) i dusimy 20-40 minut, aż kapusta zmięknie, a woda wyparuje.
W tym czasie gotujemy makaron, kupujemy bilet na wystawę Helmuta Newtona i nastawiamy pranie.
Następnie dodajemy 1 łyżeczkę cukru i smażymy, aż kapusta się skarmelizuje. Na koniec dodajemy 1 łyżkę octu oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy serem.
hmm ciekawe, kapusta się karmelizuje pod wpływem smażenia? Pozdrawiam! :)
ReplyDeleteMożna użyć białą kapustę? Na zdjęciu widzę czerwoną.
ReplyDeleteBardzo ciekawy przepis. Polecam też smażoną kapustę pekińską z makaronem, jest pyszna :)
ReplyDelete