Thursday, June 3, 2010

Cieciorka, pomidory, feta. Obiad w 10 minut.




Proste.
Smakowite.
Szybkie.

Skórka cytrynowa dodaje świeżości.
Mięta przyjemnie orzeźwia.
Idealne połączenie na letnie popołudnie, kiedy patelnia ląduje głęboko w szafce.

Przepis z magazynu Bon Appétit.



350 g makaronu fusilli
1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
2 łyżki świeżo wysiśniętego soku z cytryny
2 łyżki octu (przepis zaleca white wine vinegar, ja użyłam jabłkowego)
1 łyżka posiekanego czosnku
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
2 szklanki posiekanych pomidorów (można użyć z puszki)
1 puszka cieciorki (z puszki, odsączonej)
120 g fety, pokruszonej

posiekana mięta do dekoracji


Makaron gotujemy al dente. Odsączamy i odstawiamy.

Miętę, sok i skórkę z cytryny, ocet i czosnek przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę z oliwek, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron, pomidory, cieciorkę oraz fetę (możemy zachowac odrobinę fety do dekoracji). Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy resztką fety i miętą.



Danie można przygotować dzień wcześniej - miskę przykryć i zostawić na noc w lodówce; wyjąć godzinę przed podaniem.

No comments:

Post a Comment