W naszych kuchniach, polskiej i amerykańskiej, już od piątku pięknie pachnie.
Klasyka sezonu w wersji słodkiej: staropolski piernik, który dojrzewał przez miesiąc na strychu i pierniczki, które wylądowały na choince oraz wytrawnej: kapusta, czosnek, cebulka, buraki. Kto jeszcze szuka super aromatycznych przepisów na święta niech szybko zapisuje dwa dzisiejsze przepisy: na wege bigos i buraki z Burgundii.
.jpeg)
Na pierwszy ogień idzie wegeteriański bigos, dla językowych purystów nazywany postną kapustą z grzybami, chociaż w wielkim garnku jest dużo dużo więcej niż kapusta i grzyby. Mamy suszone śliwki, powidła, przecier pomidorowy, garść ziół i przypraw. Smaczny już po pierwszej fazie gotowania, nabiera fenomenalnego smaku po dwóch, trzech dniach. Warto jeszcze się za niego zabrać!
Bigos wegetariański
przepis od niezawodnej Jadłonomii
Składniki:
Przyprawy:
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 1 kilogram białej kapusty
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- jedno kwaśne jabłko
- jedna cebula
- 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
- 10 wędzonych śliwek
- 10 gram suszonych grzybów
- 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- olej
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminu
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 1/2 szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa odcedzić i odłożyć na bok.Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, przecier pomidorowy, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. Ja wstawiłam go na pierwszą noc do zamrażarki.
.jpeg)
Burak z Burguniiprzepis od niezawodnej Jadłonomii
Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok.
Składniki:
- 6 szalotek
- 500 g małych pieczarek
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 4 małe buraczki
- 100 g orzechów laskowych
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 liście laurowe
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
Pieczarki pokroić na ćwiartki, te najmniejsze wystarczy przekroić na pół. Na dnie dużego garnka z bardzo grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pokrojone pieczarki, poddusić przez chwilę i dodać opalone szalotki pokrojone w bardzo grube plastry.Dodać pokrojone w pół-talarki marchewki, pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę, buraczki, pokrojone w grube paski, orzechy laskowe i drobno posiekany czosnek. Warzywa kilka razy delikatnie wymieszać, następnie dodać soczewicę, bulion, wino, przecier pomidorowy i zioła. Wsypać sporą szczyptę soli i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej godzinę. Po upływie godziny spróbować i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki bulionu i gotować kolejne pół godziny. Jak bigos, buraki są najlepsze z każdym kolejnym dniem, chociaż trudno się powstrzymać przed wyjadaniem z garnka!
Jestem wzruszona, smacznego! <3
ReplyDelete