Sunday, December 22, 2013

Kapusta, buraki, święta.

Coraz bliżej Święta!
W naszych kuchniach, polskiej i amerykańskiej, już od piątku pięknie pachnie.
Klasyka sezonu w wersji słodkiej: staropolski piernik, który dojrzewał przez miesiąc na strychu i pierniczki, które wylądowały na choince oraz wytrawnej: kapusta, czosnek, cebulka, buraki. Kto jeszcze szuka super aromatycznych przepisów na święta niech szybko zapisuje dwa dzisiejsze przepisy: na wege bigos i buraki z Burgundii. 







Na pierwszy ogień  idzie wegeteriański bigos, dla językowych purystów nazywany postną kapustą z grzybami, chociaż w wielkim garnku jest dużo dużo więcej niż kapusta i grzyby. Mamy suszone śliwki, powidła, przecier pomidorowy, garść ziół i przypraw. Smaczny już po pierwszej fazie gotowania, nabiera fenomenalnego smaku po dwóch, trzech dniach. Warto jeszcze się za niego zabrać!

Bigos wegetariański

przepis od niezawodnej Jadłonomii

Składniki:

Przyprawy:
  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • jedno kwaśne jabłko
  • jedna cebula
  • 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
  • 10 wędzonych śliwek
  • 10 gram suszonych grzybów
  • 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • olej 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 1/2 szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa odcedzić i odłożyć na bok.Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, przecier pomidorowy, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. Ja wstawiłam go na pierwszą noc do zamrażarki. 



Burak z Burguniiprzepis od niezawodnej Jadłonomii

Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok.


Składniki:

  • 6 szalotek
  • 500 g małych pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 4 małe buraczki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa
Pieczarki pokroić na ćwiartki, te najmniejsze wystarczy przekroić na pół. Na dnie dużego garnka z bardzo grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pokrojone pieczarki, poddusić przez chwilę i dodać opalone szalotki pokrojone w bardzo grube plastry.Dodać pokrojone w pół-talarki marchewki, pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę, buraczki, pokrojone w grube paski, orzechy laskowe i drobno posiekany czosnek. Warzywa kilka razy delikatnie wymieszać, następnie dodać soczewicę, bulion, wino, przecier pomidorowy i zioła. Wsypać sporą szczyptę soli i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej godzinę. Po upływie godziny spróbować i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki bulionu i gotować kolejne pół godziny. Jak bigos, buraki są najlepsze z każdym kolejnym dniem, chociaż trudno się powstrzymać przed wyjadaniem z garnka!



1 comment: