Friday, July 11, 2014

Tarta jaglana cukiniowo-marchewkowa

Po miesiącach milczenia wracamy z pyszną bezglutenową tartą i radosną nowiną: już w październiku blogowa ekipa Sur Nos Tables powiększy się o małą smakoszkę, Helenkę, która sprawiała, że przez ostatnie kilka miesięcy miałam ochotę jeść tylko muszartę i ogórki...

Tarta jest piękna, pyszna i pożywna. Bezglutenowa, na spodzie z jaglanki, królowej kasz. Sprawdzi się w sam raz na cukiniowy sezon, chociaż mamy nadzieję, że tak wam się spodoba i zasmakuje, że zagości w waszych kuchniach na dłużej.


Ze specjalną dedykacją dla wszystkich marudzących na temat wegetarianizmu w czasie ciąży ;)

Tarta jaglana cukiniowo-marchewkowa
Przepis z bloga Potrawy Półgodzinne

Składniki:
ciasto
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 małe jajo z wolnego wybiegu
  • 65g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
farsz
  • średnia cukinia
  • duża marchew lub 2 mniejsze
  • do posypania płatki chili
sos
  • 1 jajo
  • 3-4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka czosnku 
  • sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, chili w płatkach 
Ciasto: kaszę jaglaną i jajo miksujemy na gładką masę (my zmiksowałyśmy w Vitamixie). Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i wtawiamy do lodówki by schłodzić.

Farsz: warzywa myjemy, marchew obieramy. Kroimy na cienkie wstążki, można to zrobić na mandolinie albo obieraczką do warzyw. Uwaga na palce!

Sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki

Schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty podnosząc brzegi, nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180st C.  Lekko studzimy i układamy wokoło na przemian wstążki cukinii i marchewki, zaczynając od brzegu formy. Zalewamy sosem, tak, aby część warzyw była nadal widoczna. Posypujemy płatkami chili i pieczemy 35 minut w 180 st. C. Możemy dodatkowo posypać płatkami chili tuż przed podaniem. 



No comments:

Post a Comment