Tuesday, June 4, 2013

Waniliowe cupcakes i kokosowy bekon

Na wstępie muszę się do czegoś przyznać.
Nie lubię kapkejków.Są urocze i kolorowe, ładnie wyglądają poukładane w równe rządki na kawiarnianych ladach, ale najchętniej bym je podziwiała z daleka. Często naszpikowane syntetycznymi barwnikami, pełne są cukru, masła i jeszcze troszkę cukru...W amerykańskich sklepach i na amerykańskich imprezach mienią się kolorowami, w zależności co dziś świętujemy. Zielone na świętego Patryka, różowe na Walentynki.

Nie przepadam też za "fake meats", czyli wegetariańską alternatywą dla mięsa. Owszem, uwielbiam fasolowe burgery, ale nie kupuję sojowych bekonów ani seitanowych kotletów, nie czuję klimatu. Cieszę się, że istnieją -  być może ułatwią komuś przejście na wegetarianizm?

Dlaczego tyle kulinarnych wyznań? Bo właśnie mimo tych niechęci chcę się z Wami podzielić superowymi cupcakami z kokosowym bekonem. Słodkie ciastka ze słonym bekonowym dodatkiem...jeśli tak jak ja lubicie słodko-słone połączenia smaków musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Resztkę "bekonu" dorzućcie następnego dnia do sałatki!



Waniliowe cupcakes
przepis z Post Punk Kitchen


  • 1 szklanka mleka roślinnego, niesłodzonego (ja użyłam migdałowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 cup sugarszklanki cukru (masa wychodzi bardzo słodka, więc możecie zmniejszyć ilość cukru)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż, ziarenka wyskrobane 


Piekarnik nagrzewamy do 175 C.

Mieszamy mleko z ocetem i ostawiamy na kilka minut. W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, skrobię, proszek, sodę i sól. Mieszamy. W osobnej misce mieszamy mleko z octem, olej, sukier i wanilię. Dodajemy suche składniki i mieszamy na gładką masę.

Masę przelewamy do foremek na cupcakes i pieczemy przez 20-25 minut.

Studzimy i dekorujemy czekoladą i kokosowym bekonem.

Kokosowy bekon

  • 3 1/2 szklanki płatków kokosowych
  • 2 łyżki liquid smoke
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka wody


Wszystkie składniki mieszamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w temperaturze 200 C przez około 20 minut. Nie oddalajcie się zbytnio od piekarnika, kokosowy bekon łatwo przypalić. Co kilka minut warto go wymieszać. 

3 comments:

  1. Intrygujące, szczególnie ten kokosowy bekon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niektórzy podeszli do bekonu nieufnie, ale naprawdę nie ma się czego bać, jest smakowity :)

      Delete