Saturday, May 25, 2013

Zdrowiej na wiosnę: chlebek Jaglany

Kto jeszcze pamięta o noworocznych postanowieniach? 
Ja z całej listy dzielnie trzymam się tylko niewychodzenia z domu bez śniadania (bardzo się zaprzyjaźniłam z tematem owsianki i zielonych smoothies) i nauki hiszpańskiego. Cała reszta odpłyneła w siną dal. Za to na horyzoncie pojawią się klasyczne postanowienia wiosenno-letnie: jeść zdrowiej, odstawić cukier, wpaść do siłowni, wrócić do jogi. Stara śpiewka, która od kilku lat niewiele się zmienia ;)
Dzisiejszy przepis do pomoc dla tych, którzy chcą, ale im nie wychodzi. Zrezygnować z niezdrowych nawyków jest ciężko. Kusi ciasto, kusi bagietka, kuszą lody. W tym roku my chcemy Was skusić czymś jednocześnie smacznym i zdrowym. Chlebek z kaszy jaglanej. Lody bez śmietanki. Ciasto bez eksplozji kalorii. Kto chętny?!
Chociaż nikogo nie będziemy oszukiwać- czasem wpadnie nam na talerz czekoladowo-bananowy naleśnik oblany syropem klonowym...:)




Chleb jaglany
przepis z bloga Smakoterapia

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • 2 płaskie łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/3-1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku owocowego - jabłkowego lub pomarańczowego
  • 30 ml dowolnego oleju nierafinowanego (uwaga, chlebek będzie smakował i pachniał tak jak dodany olej!)
  • 2 szczypty soli
  • 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 czubata łyżka sezamu, czarnego lub jasnego podprażonego na patelni 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy


Wykonanie:
Ugotowaną i ostudzoną kaszę mieszamy ze skrobią, mąką, olejem, sokiem i przyprawami (oprócz sezamu). Miksujemy na gładko, aż ciasto będzie gęste, ale nie suche (w razie potrzeby dodajemy więcej soku). Dodajemy sezam, mieszamy. Gotową masę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Chlebek pieczony 25-25 minut będzie chrupki, więc jeśli macie ochotę na coś bardziej miękkiego wyciągnijcie chleb już po 20 minutach. Po ostudzeniu kroimy w prostokąty.

Smacznego!

No comments:

Post a Comment