Saturday, December 17, 2011

Gwiazdka z Sur Nos Tables: świąteczna granola | Christmas Granola

W dzisiejszym odcinku kuchnia Sur Nos Tables pachnie rozgrzewającym cynamonem i słodkim kokosem. Robimy granolę - dla siebie i na prezenty.


Dość oczywistym i popularnym prezentem z kuchni są pierniczki. Pięknie udekorowane ozdobią choinkę albo świateczny stół, a i na pewno ucieszą niejednego łakomczucha. Ale nie musimy ograniczać własnoręcznie wykonanych kuchennych upominków tylko do pierniczków! Granola jest interesująca alternatywą!

Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc nawet kulinarni debiutanci poradzą sobie z nią bez problemów (co w przypadku wypieków nie jest takie oczywiste...). Pozwala na dużą dowolność składników - jeśli zabraknie nam żurawiny możemy ją zastąpić rodzynkami. Łatwo można ją przygotować w wersji bezglutenowej i wegańskiej. Mieszanka kolorowych składników sprawia, że do pieknej prezentacji rezentu wystaczy jedynie szklany słoik i wstążka!

Oczywiście wciąż uwielbiamy pierniczki...ale dajcie gwiazdowej granoli szansę. Jest tego warta :)





Gwiazdkowa Granola
przepis od Green Kitchen Stories

Suche składniki:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki płatków komosy ryżowej
1/2 szklanki migdałów, poszatkowanych
1/2 szklanki orzechów włoskich, poszatkowanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych, niesłodzonych
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego

4 łyżki syropu z agawy lub miodu
4 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
1-2 szklanki suszonych owoców, poszatkowanych - morele, żurawina, rodzynki, jabłko, figi, etc.

Piekarnik nagrzewamy do 175 C. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki. Przekładamy je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Polewamy miodem/syropem z agawy i wodą. Pieczemy przez 15-20 minut, nie odchodząc jednak za daleko od pierkanika - co kilka minut nalezy wymieszać wszystkie składniki, żeby się nie przypaliły.

Po ostudzeniu dodajemy owoce. Granolę przechowujemy w szklanym opankowaniu i jemy na śniadanie z mlekiem, dodajemy do jogurtu jako przekąskę albo chrupiemy na sucho przed komputerem (uwaga na klawiaturę!). W wersji prezentowej słoik ozdabiamy kokardą i dzielimy się naszą cynamonową miłością :)



Christmas Granola
recipe from Green Kitchen Stories
Dry ingredients:

2 cups rolled oats
2 cups quinoa flakes
1/2 cup almonds, coarsely chopped
1/2 cup hazelnu
ts, coarsely  chopped
1/2 cup flaked coconut, unsweetened
1/4 cup raw sunflower seeds
1/4 cup flaxseeds


4 tbsp liquid honey or agave

4 tbsp water 
1 tsp grounded cinnamon

Soft ingredients, add after baking:
1 or 2 cups of dried fruit, coarsely chopped (apricots, cranberries, green & yellow raisins, apples, goji, mulberries, figs)


Preheat the oven to 350°F/175°C.
Line a baking sheet with parchment paper. In a large bowl combine all dry ingredients and place on the baking sheet. Drizzle with honey, water and spices and place in the oven for 15-25 minutes, stir around a couple of times to keep it from getting burnt.
Let the dry ingredients cool of before adding the dried fruit. Add some extra cinnamon if needed. Store the muesli in a large glass jar. Spread the granola love.

4 comments:

  1. z takim korzennym aromatem musi byc nieziemska!

    ReplyDelete
  2. A cóż to ta komosa ryżowa? :)

    ReplyDelete
  3. Też mam zamiar zrobić na prezent moim przyjaciółkom granolę. Takie pyszności zrobione samodzielnie muszą wywołać uśmiech na twarzy :)

    ReplyDelete
  4. Noresay - komosa ryżowa http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_ry%C5%BCowa
    ale można ją zastąpić płatkami żytnimi :)

    ReplyDelete