
Zup ciąg dalszy.
Czasem powstają i znikają tak szybko, że nie ma czasu na zdjęcia.
Ta została uwieczniona aparatem, ale to nie znaczy, że niedobra. Wręcz przeciwnie :)
Zupa szparagowa z parmezanem i bazylią
przepis pochodzi z bloga Bea w kuchni - bardzo cenne źródło pomysłów w kwestii zup :)

na ok. 600 ml zupy
ok. 500 g szparagów
1 szalotka lub mała cebula
1 pęczek bazylii
50 g parmezanu
ok. 500 ml wody / bulionu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
+ pieprz różowy i starty parmezan do dekoracji
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na 2-3 cm kawałki. Kilka głowek odkładamy do dekoracji gotowej zupy.
Szalotkę / cebulę szatkujemy i dusimy na oliwie. Dodajemy szparagi i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 5-8 minut. Dodajemy bulion (lub wodę), solimy i gotujemy do miękkości.
Odłożone główki szparagów kroimy na plasterki (ja zostawiłam w całości) i dusimy je na patelni w odrobinie oliwy z oliwek, pozostawiając je ‘al dente’ i uważając, by się zbytnio nie zrumieniły.

Bazylię myjemy, listki oderwamy. Parmezan zcieramy na drobnej tarce.
Gdy szparagi są już miękkie – dodajemy parmezan, dobrze mieszamy, na koniec dorzucamy bazylię i miksujemy całość.
Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy każdą porcję uduszonymi na oliwie główkami szparagów, różowym pieprzem oraz startym parmezanem.

No comments:
Post a Comment