Monday, September 13, 2010
Jesienne ciasteczka
W kalendarzu wciąż lato.
Po dwóch stronach dwa różne światy.
W Houston niezmiennie gorąco. Jeśli temperatura spada poniżej 30 st, zobacz, robi się zimno.
A w Polsce,
już jesień.
Pora na mały polepszacz nastroju.
Ciasteczka orzechowe, idealne do kawy i herbaty.
Świetne również w okresie adwentu.
Bo przecież Gwiazdka już niedługo...
Orzechowe Ciasteczka
przepis pochodzi z zapisków Mamy
125 g orzechów włoskich
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
175 g masła
1 jajko
Orzechy mielimy maszynką do mielenia orzechów.
Zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło łączymy, siekając nożem. Dodajemy jajko i szbko zagniatamy wszystkie składniki. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, robimy kulki, spłaszczamy i robimyślad widelcem. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut lub do czasu, aż będą złote.
Przechowujemy w puszce w chłodnym miejscu.
1 ciasteczko ma około 95 kalorii :)
A w nastepnym wpisie
o tym jakimi smakołykami przywitać nowego czworonożnego członka rodziny!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment