Thursday, November 22, 2012

Święto Dziękczynienia

To chyba pierwszy raz kiedy tak naprawdę obchodzę święto dziękczynienia - Thanksgiving - chociaż w Stanach jestem już kilka lat.

Pamiętam święto (chyba drugie) które spędziłam w hinduskiej knajpce, jedynej otwartej tego dnia, otoczona innymi międzynarodowymi studentami. Kolejne, które spędziłam na kanapie pod kocem z maratonem filmów Clinta Eastwooda, obowiązkowy pumpkin pie w dłoni ;).

W tym roku idę na polsko-tekańską kolację. Przyniosę słodkie ziemniaki zapiekane w syropie klonowym i pieczone warzywa w cieście francuskim.





To nadal nie jest "moje" święto, ale bycia wdzięcznym nigdy nie za wiele. Nie wiem jak Wy, ale ja zbyt często zapominam się zatrzymać i docenić ludzi wokół mnie. Za rzadko mówię "kocham Cię", za rzadko mówię "dziękuję". Drobne, małe słowa, drobne małe gesty, które potrafią bardzo wiele. W tym roku jestem wyjątkowo wdzięczna za moją rodzinę, którą w Święta zobaczę tylko na ekranie komputera. Są moją ostoją i moim wsparciem, dali mi wszystko co w życiu mam i nigdy nie byłabym taką wspaniałą osobą, gdyby nie oni ;) Ale jestem też wyjątkowo wdzięczna za istotę, która wdarła się niedawno do mojego życia...za najpiękniejszego psiego przyjaciela, Choco. Choco jest pitbullem i dwa miesiące temu zabraliśmy ją ze schroniska. Zaczełam czytać o tej rasie i o tym jak potwornie niesprawiedliwie jest traktowana...Teraz każdego ranka kiedy Choco budzi mnie swoimi psimi buziakami, jestem niesamowicie wdzięczna, że na siebie trafiłyśmy. 

 Ale ponieważ SurNosTables to blog o jedzeniu to kończę moje przemówienie i przedstawiam Wam moje dziękczynne propozycje na śniadanie i lunch, które można wykorzystać nie tylko od święta ;)


Waniliowe naleśniki z granatem, syropem klonowym i skórką cytrynową
przepis na podstawie Perfect Pancakes z "Vegan Brunch" Isy Chandry Moskowitz

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju (ja dodałam z orzechów)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1-1   ¼ szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  1/4 szklanki pestek granatu, plus 1 łyżka do dekoracji
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej, plus 1 łyżeczka do dekoracji

Patelnię rozgrzewamy na średnim gazie (około 2-5 minut). Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 
Dodajemy resztę składników i mieszamy delikatnie aż wszystko się połączy na gładką masę.
Smażymy z obu stron, dekorujemy syropem klonowym, granatem i skórką cytrynową.


Słodkie ziemniaki pieczone w syropie klonowym
przepis z listopadowego numeru magazynu "Vegetarian Times"
  • 1 szklanka syropu klonowego
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 laski cynamonu
  • 1,5 kg słodkich ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do 215 C. W żaroodpornym naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy ziemniaki. Przykrywamy folią i pieczemy przez 10 minut, następnie zdejemy folię i pieczemy około 30-35 minut, co jakiś czas polewając ziemniaki marynatą. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy pestkami słonecznika lub dyni.


2 comments:

  1. aach, śniadanie mistrzów :-)

    ReplyDelete
  2. uwielbiam słodkie ziemniaki. muszę koniecznie wypróbować!

    ReplyDelete