Monday, August 6, 2012

Placki z cukinii na upały



Gorąco!


Uciekamy do cienia z książką, winem, psem. Nie ma ucieczki przed tym sierpniowym upałem, dusznym i pachnącym iglakami, ale możemy go chociaż trochę umilić pysznymi plackami z cukinii. Jakiś czas temu Mama założyła ogródek, dziś możemy się cieszyć owocami (i warzywami!) jej pracy. Placki z cukinii która rośnie tuż pod oknem smakują lepiej. Tzatziki z własnoręcznie wyhodowanych ogórków i mięty też. Byłoby idealnie gdyby każdy miał taki ogródek. Ale i dla tych z bardziej ograniczoną powierzchnią Internet jest pełen fascynujących rozwiązań!




Placki z cukinii
źródło przepisu: Kwestia Smaku

  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukinia (około 300 g)
  • oliwa z oliwek do smażenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i roztrzepane jajko. Mieszając, dodajemy powoli mleko. Do gładko wymieszanego ciasta dodajemy cukinię, startą na tarce o grubych oczkach tuż przed dodaniem. Doprawiamy pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię do smażenia, z 1 łyżką oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę (około jedną łyżkę - placuszki będą dość małe). Smażymy na średnim ogniu az do zarumienienia, przez 2-3 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty.

Kwestia Smaku poleca je z sosem pomidorowym lub z tzatzikami.My wybrałyśmy tę drugą wersję, znów wykorzystując do tego ogrodowe plony!

A jak Wy radzicie sobie z upałami? Czy macie może całkiem inną pogodę? :)

1 comment:

  1. Też robię często placki z cukini. Czasem dodaje papryki i pietruszki, są pyszne!

    ReplyDelete