Tuesday, January 24, 2012

Ciasto drożdżowe na Dzień Babci i Dziadka

Ciasto na dzień Babci i Dziadka.
Puszyste, drożdzowe, z kruszonką i rodzynkami.
Dla Babć, które, ubrane w sukienki w groszki i białe pantofle, jeździły na motocyklach.
Dla Dziadków, którzy szli do wojska i pisali listy miłosne.
Dzisiaj Dziadkowie narzekają, bywają marudni i roztrzepani. Czasem budzą zniecierpliwienie, irytują.
Upieczmy im ciasto i posłuchajmy starych historii.
Naprawdę warto!



Przepis na ciasto drożdżowe Babci Wiesi
Od żeglarki Ewy M.

 

Składniki:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 75 dkg mąki tortowej
- 5 dkg drożdży świeżych
- 4/5 szklanki mleka
- 20 dkg rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- 12 dkg cukru
- 12 dkg masła
- szczypta soli do ubijania jajek

Rodzynki zaparzyć.
Połowę cukru odsypać, dodać drożdże. Rozdrobnić ww. składniki.
Podgrzać mleko przez 35 s i wlać do drożdży.
Dodać 5 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut.

W tym czasie ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Roztopić masło.
Gdy drożdże wyrosną, wlać do mąki.
Dodać ubite jajka.
Ciasto wyrabiać łyżką 5 -10 minut.
Dodać roztopione masło. Wyrabiać dalej łyżką drewnianą.
Rodzynki obtoczyć w mące (2 łyżki).
Dodać rodzynki i wymieszać.
Ciasto zostawić w ciepłym miejscu, w płaskim garnku, przykryć i czekać aż wyrośnie – 2,5 do 3 godzin.

Kruszonka:
-10 dkg mąki
- 6 dkg masła
- 5 dkg cukru

Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Posmarować jajkiem, posypać kruszonką  piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut (do nagrzanego piekarnika).
Najlepiej smakuje drugiego dnia, podawane z konfiturą malinową albo śliwkowymi powidłami. 
Na śniadanie, podwieczorek i kolację!


1 comment:

  1. Wspaniały przepis i przepiękny post, przyglądam się zdjęciom już trzeci raz i obiecuję sobie, że jak tylko odwiedzę moich dziadków to obejrzę z nimi ich stare zdjęcia. I wtedy na pewno chociaż na moment nie będzie irytacji i złości, która jak to z dziadkami a szczególnie z moim dziadkiem się zdarza :)

    ReplyDelete