Thursday, March 31, 2011

Chleby dwa i życzenia :-)



Chleb piwny
przepis inspirowany przepisami Jima Laheya, znaleziony w Pracowni Wypieków

260 ml ciemnego piwa (np Guiness) (ja dałam jasne)
260 ml wody
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży



Wieczorem wszystkie składniki mieszamy w misce - nie trzeba ich dokładnie miksować, wystarczy wymieszać łyżką.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-18 h.

Rano przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, składamy je na pół i jeszcze raz na pół, sklejając górę ciasta tak, by powstał okrągły bochen.

Przekładamy na ściereczkę solidnie obsypaną mąką i zostawiamy do wyrastania na około 30 minut.

W tym czasie garnek żeliwny (niczym nie nasmarowany!) (mój ma średnicę 24 cm) wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy piekarnik do 230 st C.

Po ok. pół godzinie zdejmujemy przykrywę z garnka, przekładamy wyrośnięty chleb do garnka, przykrywamy przykrywką i pieczemy 20 minut.

Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-30 minut. Skórka powina być złocista i chrupiąca.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kuchenną kratkę i nie podjadamy :)


Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym
Przepis: Liski z Pracowni Wypieków, eksperymentalny



Zaczyn:
30 g zakwasu żytniego
100 g pszennej mąki
100 g wody

Mieszamy, odstawiamy na 12-16 h.

Siemie lniane:
100 g siemienia lnianego
180 ml wody

Mieszamy, odstawiamy na 12-16 h.

Następnie:

Zaczyn łączymy z siemieniem i dodajemy:

100 g mąki żytniej (dowolnej)
400 g mąki pszennej (dowolnej)
400 g wody
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant, ale lepiej świeże)
2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)

Ciasto wyrobiamy mikserem lub łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiać go zbyt długo, wystarczy tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły.

Przekładamy ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi.
Odstawiamy do wyrastania. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w Waszej kuchni. Może to zająć 30-60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę.



Piekarnik nagrzewamy do 210 st C. Wstawiamy chleb (wierzch delikatnie spryskać wodą).
Pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st C i dopiekamy ok. 40 minut.
Skórka powinna być wyraźnie rumiana.
Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
Uwaga: ten chleb najlepiej kroić następnego dnia.