Muffiny czekoladowo-wiśniowe

Składniki:
1 szklanka wiśni, świeżych lub mrożonych
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki drobnego cukru
100 g gorzkiej posiekane czekolady (ja dałam lindt z papryczką chili)
125 g rozpuszczonego masła, wystudzonego
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dalam o% tłuszczu)
2 jaja, roztrzepane

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Mieszamy wszystkie suche składniki. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre, a następnie dodajemy do suchych. Dokładnie mieszamy, dodajemy wiśnie i posiekaną czekoladę.
Wkładamy do papilotek (ja użyłam silikonowych - pamiątki z nart). Małe babeczki (takie jak na zdjęciu) pieczemy 15 minut, większe 25 minut w takiej samej temperaturze.
Po upieczeniu możemy podkreślić smak czekoladowość mmuffinów i polać je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub udekorować konfiturą z wiśni.

Smacznego!
A jutro...

No comments:
Post a Comment