Wednesday, July 6, 2011

Barszcz ukraiński

Miał być chłodnik.
Z botwinki , jedzony w ogrodzie, z sorbetem z mango na deser.



Niestety pogoda pokrzyżowała nam plany – zamiast o sorbetach i chłodnikach marzyliśmy o czymś rozgrzewającym.  Padło na barszcz ukraiński, kojarzący się z Gwiazdką i wracaniem zmarzniętym do domu pachnącego ciepłą zupą. 
Teraz kojarzy się z deszczowym, pochmurnym lipcem ;-)



Barszcz ukraiński
przepis z „Książki kucharskiej” z 1982 autorstwa Zofii Zawistkowskiej

  • 1 pęczek włoszczyzny (300 g)
  • 150 g kapusty
  • 1 cebula
  • 250 g buraków
  • 250 g pomidorów
  • 1 jabłko
  • 100 g fasoli „Jasiek” lub perłowej, opcjonalnie
  • ½ łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego
  • śmietana, opcjonalnie
  • czosnek
  • posiekana nać pietruszki
  • sól, pieprz, cukier - do smaku



Dokładnie umyte buraki gotujemy w skórkach przez około 1 ½ godziny – można to zrobić w przeddzień wieczorem. Jeśli używamy fasoli możemy wówczas również namoczyć fasolę – rano ugotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła.

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Kroimy w paski lub trzemy na tarce, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy olej, solimy i gotujemy około 20 minut.

Potym czasie dodajemy pokrojoną kapustę i utarte jabłko; gotujemy do miękkości.  Dodajemy fasolę (jeśli używamy) i uprzednio ugotowane buraki, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami.  Przygotowaną zupę wzbogacamy dodatkiem umytych, sparzonych i obranych ze skórki pomidorów, pokrojonych na drobne cząstki.

Przed podaniem barszcz przyprawiamy do smaku roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrrem. Posypujemy świeżo posiekaną nacią pietruszki. Możemy zostawić zupę w wersji wegańskiej lub dodać łyżkę śmietany.

Smacznego!

 


W weekend nad Warszawą ma zaświecić słońce! a w Houston niezmienne 36 C...

4 comments:

  1. Moja ulubiona zuap, ale zawsze zostawiam ją do zrobienia mamie, bo jest troszkę pracochłonna :).

    ReplyDelete
  2. kocham buraki, a w tym roku jeszcze nie jadłam. cudna zupa;)

    ReplyDelete
  3. Jestem fanką barszczu ukraińskiego. Połączenie buraków i kapusty jest pyszne. Na lato też dobre - bo kwaskowe :)

    ReplyDelete