
Jesień miesza się z latem. Jednego dnia piękne słońce, drugiego szaro i deszczowo. Na poprawę humoru orzechowa uczta:
orzechowe ciasteczka i orzechowo-bananowe ciasto.
Zapraszamy!
Orzechowe Ciasteczka
przepis pochodzi z zapisków Mamy

125 g orzechów włoskich
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
175 g masła
1 jajko
Orzechy mielimy maszynką do mielenia orzechów.
Zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło łączymy, siekając nożem. Dodajemy jajko i szbko zagniatamy wszystkie składniki. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, robimy kulki, spłaszczamy i robimyślad widelcem. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut lub do czasu, aż będą złote.
Przechowujemy w puszce w chłodnym miejscu albo natychmiast zjadamy :)

Bananowy chlebek z orzechami
przepis z Food Heaven (z poprzedniej edycji Orzechowego Tygodnia)

4 bardzo dojrzałe banany
100g (1/2 szklanki) brązowego cukru
1 jajko
75g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu rumowego (ja dałam po prostu rum)
50g rodzynek
50g orzechów włoskich
50g orzechów cashew/ nerkowce
25g orzechów laskowych
25g migdałów (mogą być całe lub w słupkach, ale raczej nie płatki)
170g mąki (1/3 szklanki)
szczypta soli
1 łyżeczka sody do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozgniatamy banany, dodajemy cukier, jajko, masło i ekstrakt waniliowy i rumowy. Siekamy orzechy i wyparzamy rodzynki (ja pominelam, ups...), nastepnie dodajemy je do bananów. W osobnej misce mieszamy mąkę z sodą i solą i dosypujemy do masy bananowej. Mieszamy tylko tyle by składniki się połączyły, niezbyt długo.
Ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 50 do 60 minut.
Mamy nadzieję, że obie propozycje przypadną Wam do gustu!
te ciasteczka.. to ja bym chętnie schrupała.
ReplyDeletepolecam,bardzo łatwo się je robi,cała tajemnica smaku to świeżo łuskane orzechy.
ReplyDeletePozdrawiam
Grazia