Ale zwłaszcza w Houston, gdzie lato jest takie długie i natrętne, z upałem uderzającym prosto w twarz i wilgocią wdzierającą się pod ubrania, zwłaszcza w Houston zakochuję się w jesieni co roku. Nadal jest gorąco (w ciągu dnia bywa wciąż dochodzi do 30st), ale już jest jesień. Słychać ją w szeleszczących liściach na chodnikach, widać w dyniach poukładanych na werandach, czuć w Pumpkin Spice Lattes w każdym Starbaksie ;)
A u nas czuć jesień w dyniowych pancakes.
Placuszki są wegańskie, ale zasmakują nawet tym, którzy mogli by się żywić tylko stekami - sprawdziłam! Na pewno spodobają się też tym z nietolerancją na laktozę - dzięki dyni są kremowe niemal maślane...I pachną jak prawdziwa jesień! Idealne na niedzielne śniadanie, więc...do kuchni!
Dyniowe Pancakes
przepis z "Vegan Brunch" Isy Ch. Moskowitz (polecam!)
- 3/4 szklanki dyni (pure lub z puszki)
- 2 łyżki oleju (ja uzyłam z orzechów włoskich)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe to moje ulubione)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta sproszkowanych goździków
W dużej misce mieszamy mokre składniki: dynię, olej, mleko, ocet, wodę, syrop i ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Łączymy za pomocą drewnianej łyżki, uważając, żeby nie "przemieszać".
Pogrzewamy dużą patelnię przez okolo 3 minuty (możemy w tym czasie szybko pochować składniki i zmyć co trzeba albo zagonić domowników do mycia ;) ). Patelnię natłuszczamy i smażymy nalesniki - najlepiej nakładać je kubkiem do mierzenia (około 1/2 kubka na jeden naleśnik daje fajnje wielkości placki - nie za duże i nie za małe). Smażymy aż wierzch będzie wyglądał na odrobinę suchy (około 3 minut) i przerwacamy na druga stronę. Dosmażamy kolejną minutę, powtarzamy z resztą i zajadamy się jesiennymi naleśnikami.
Jestem zakochana w dyniach bez pamięci, dlatego takie pancakes by mi bardzo smakowały!:-)
ReplyDeleteale świetny pomysł!!! :) jeszcze nigdy nie próbowałam takich pancake'ów!!!
ReplyDeletemmm uwielbiam dynie:)
ReplyDelete