Dynia i jesień. Nierozłączna para. Jak truskawki i letnie poranki. Barszcz i zimowe wieczory. Lubię odkrywać nowe smaki i połączenia, ale czasem warto też sięgnąć do klasyki.
Dyniowa zupa. Prosta, szybka,aromatyczna. Ze swojską marchewką i egzotycznym mlekiem kokosowym. Pasta curry rozgrzewa, a gałka muszkatołowa przypomina o powoli zbliżających się świątecznych wypiekach.
Zupa Dyniowa
Składniki:
800 g dynia
1 cebula
kilka marchewek
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
2 łyżki pasty curry
sok z cytryny
pieprz
1 kubek wody
2 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki gałki
2 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki gałki
Dodajemy miód, pastę curry, pieprz , odrobinę soku z cytryny i wodę; całość mieszamy i gotujemy 20 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i gałkę; gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Miksujemy na gładki krem.
Wygląda pysznie i kremowo. Lubię połączenie dyni z mlekiem kokosowym, lubię też zupę ziemniaczaną z gałką muszkatołową i nutką curry. Albo brokułowo-marchewkową :).
ReplyDeleteJeszcze nie próbowałam takiej zupy dyniowej, a coś czuję, że mi posmakuje. Curry i mleczko kokosowe w jednym daniu to coś, co kocham.
ReplyDeleteWszelkie zupy dyniowe w roznych wariantach uwielbiam i ta Twoja wersje tez juz wyprobowalam, tyle ze bez marchewki. Taka zupa-krem swietnie rozgrzewa w jesienne chlodne dni.
ReplyDelete