W sezonie jabłkowym pojawia się też na zamówienie przyjaciół, do herbaty w ogródku. Najlepiej wychodzi z polskimi kwaśnymi jabłkami typu: szara lub złota reneta, boskop lub bojken.
druga młodsza połowa Sur Nos Tables niestety nie miała okazji pomóc przy pieczeniu ani jedzeniu....więc pozostało jej tylko złożyć życzenia :) |
Makowiec z jabłkami
- 20 dkg mielonego maku
- 20dkg cukru pudru
- 6 jaj, białka i żółtka osobno
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek płaskich drobnej kaszy manny
- 13 dkg miękkiego masła
- 40 dkg tartych jabłek
- wanilia ekstrat
- bakalie
Ucieramy cukier z masłem, dodając na przemian łyżkę mielonego maku i żółtko aż do zużycia wszystkich składników. Następnie dodajemy kaszę mannę i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Do ciasta dodajemy bakalie i starte jabłka i ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka na sztywna pianę.Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i wysypanej herbatnikami. Pieczemy godzinę; po upieczeniu i lekkim wystudzeniu ciasta oblac go polewa czekoladową.
Polewa
- 1 czubata łyżka bardzo dobrego kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka
- 1/4 kostki masła
Kakao mieszamy z cukrem, dodajemy mleko i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie dodajemy więcej mleka. Zdejmujemy z kuchenki i energicznie wmieszamy masło masło. Nie podjadamy z garnuszka, tylko polewamy upieczone ciasto.
Najlepiej smakuje następnego dnia, ale nie zawsze jest to możliwe w domu pełnym łasuchów :-)
Rozkwitam na jego widok. Ja tam mogę zajadać się makiem nawet codziennie :))
ReplyDeletePrzygotowywałam kiedyś ten makowiec, jest super
ReplyDeleteMakowiec robię tylko na Gwiazdkę - to zdecydowanie za mało. Ten pysznie wygląda .
ReplyDeleteMiło było Cie poznać :)
uooo! takiego makowca nie robilam nigdy, przeważnie robiłam swoją masęmakową i zapiekalam ją na kruchym cieście! baaardzo mi się taka opcja podoba <3
ReplyDelete