Zdrowe. Zielone.
Wegańskie.
Jarmuż jest pełen
witamin (A, C, K, B6), żelaza, wapnia i przeciutleniaczy. Płatki drożdżowe
(nutritional yeast) są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B
(nie wszystkie, warto więc zawsze doczytać na opakowaniu!) oraz wiele
substancji mineralnych - fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom.
Razem występują
gościnnie w formie...serowych chipsów. Zapraszam!
Przepis pochodzi z książki “Vegan Junk Food” Lane Gold
- 1 pęczek jarmużu, umyty
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki płatków drożdżowych
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
Piekarnik
nagrzewamy do 160⁰ C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Jarmuż myjemy i
odkrawamy łodygi. Liście rwiemy na dość duże kawałki, w zależności od tego
jakiej wielkości chcemy nasze chipsy!
W dużej misce
mieszamy olej, sól, pieprz i płatki drożdżowe. Dodajemy jarmuż i mieszamy.
Rękoma wcieramy olej w liście. Przekładamy na blachę i pieczemy 20 minut,
przewracając chipsy w połowie pieczenia. Jarmuż powienien być chrupki, ale nie
spalony.
Smacznego!
Cheesy Kale Chips
Recipe from “Vegan Junk Food” by Lane Gold
- 1 bunch kale, rinsed
- 2 tablespoon oil
- 1 teaspoon salt
- ½ cup nutritional yeast
- 1/8 teaspoon cayenne pepper
Preheat oven to 323⁰ F. Line a baking sheet with parchment
paper.
Remove stems and spines from kale and cut larger pieces in
half. In a large bowl, toss kale with oil, salt, yeast and
cayenne, using hand to rub seasoning into leaves.
Place in a single layer on prepared baking sheet. Bake for 20 minutes, turning halfway through. Kale should be
crispy but not brown.
Enjoy!
Jestem absolutnie oczarowana Twoją inwencją :D
ReplyDeleteSą świetne! Fajny pomysł :)
ReplyDeleteO, tak się zastanawiam, czy byłyby z pokrzywy? Tylko pytanie, skąd wziąć płatki drożdżowe..:)
ReplyDeleteNaprawdę mają smak sera? :)
ReplyDeleteTak! Można dać się nabrać :)
Delete