Mama już dwa tygodnie temu odkurzyła przepisy na mazurki, baby i żury z białą kiełbasą.
Ja dziś zaczynam przeglądanie wegetariańskich książek i wegańskich blogów.
Każda z nas spędzi te święta inaczej. Mama z całą rodzinną ekipą zje pyszną paschę, ja poczęstuję znajomych scones z pomidorami i rozmarynem. W Polsce świętowanie potrwa dłużej, ja dostanę wolne tylko w piątek. Ominie mnie lany poniedziałek i mycie okien ;)
Ale obie mamy tulipany na stole, obie potykamy się o psie zabawki niosąc na stół ciasto i obie wkładamy dużo miłości w przygotowanie tych naszych smakołyków. I tego samego życzymy Wam wszystkim - tym świętującym i tym nie :)
Pascha
- 2 litry mleka (świeżego, nie uht)
- 1 l kwaśnej śmietany
- 0,25 kg masła, miękkiego
- 6 jaj
- 15 dkg cukru pudru
- wanilia
- rodzynki, wiśnie suszone, skórka pomarańczowa, orzechy posiekane
Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli dodajemy jaja roztrzepane (nie ubite!) ze śmietaną. Gotujemy mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę.Odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy laskę wanilii.
Sitko wykładamy gazą lub cieniutką ścierką i wylewamy serek. Odciskamy, żeby się odsączył. Dla pewności możemy zostawić go na noc do odsączenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem. Ucierając, dodajemy ser, uważając, żeby masa się nie zważyła. Dodajemy bakalie.
Okrągłą formę lub miskę wykładamy folią i przelewamy do niej masę. Wstawiamy na noc do lodówki. Kiedy stężeje, przewracamy paschę na talerz i dekorujemy bakaliami, owocami lub kwiatami. Uważamy na krokodyle, które tylko czekają aż odejdziemy od stołu.
Pomidorowe scones z rozmarynem
Przepis z książki: "Vegan Brunch" I. Ch. Moskowitz
· 3 szklanki mąki
· 2 łyżki proszku do pieczenia
· ¼ szklanki cukru
· ½ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
· 1/3 szklanki oliwy (lub oleju)
· 1 puszka sosu pomidorowego (około 1 ½ szklanki)
· 1 łyżeczka octu jabłkowego
· 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego (około 4 gałązki)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier, sól i pieprz.
W drugiej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, ocet i rozmaryn. W wymieszanych suchych składnikach towrzymy studnię i powoli wlewamy sos pomidorowy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do momentu połączenia się składników, a następnie przenosimy ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie. Jeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy mąką. Ja dodałam więcej sosu pomidorowego, więc dosypałam dość dużo mąki w trakcie wyrabiania.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 15 cm, a następnie dzielimy na 6 części (jak pizzę! J ) Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 14-16 minut. Pozwalamy im trochę ostygnąć i zajadamy się jeszcze ciepłymi!
No comments:
Post a Comment