Monday, June 6, 2011

Doubles z Trynidadu | Doubles from Trinidad




Przysmak prosto z Karaibów. W Trynidadzie doubles
są serwowane w małych budkach i stoiskach usytuowanych przy niemal każdej ulicy. To aromatyczne danie inspirowane kuchnią hinduską jest zazwyczaj jadane na śniadanie, ale stanowi rownież znakomitą przekąskę lub lekką kolację.


Doubles
przepis: Noella Montoute
Ciasto (Barra)

4 kubki mąki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
3 łyżeczki drożdzy
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Do miski wlewamy kubek ciepłej wody, dodajemy cukier i drożdze. Odstawiamy aż masa się podwoi.
W drugiej misce łączymy mąkę, sól, curry i cumin. Dodajemy drożdżową miksturę i 1 ¼ kubka wody . Całość mieszamy do momentu aż powstanie elastyczne ciasto, ale nie wyrabiamy za długo. Przykrywamy ściereczką i czekamy az urośni (w tym czasie możemy zająć się farszem). Z wyrośniętego ciasta forumujemy 36 małych kuleczek i odstawiamy na kolejne 10-15 minut.

Każdą kuleczkę rozpłaszczamy rękoma lub wałkiem i smażymy na gorącym oleju, obracając raz. Usmażone placuszki kładziemy na papierowym ręczniku i pozwalamy im chwilę ostygnąć.



Farsz

2 puszki cieciorki, odsączona i opłukana
2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
2 łyżki kuminu
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypioru
Sól i pieprz do smaku
Mango chutney (opcjonalnie)
Cebulę siekamy i szklimy na oleju aż się skarmelizuje, następnie dodajemy posiekany szczypior, i resztę składnikow, czyli cieciorkę i przyprawy. Całość mieszamy na patelni i zalewamy wodą tak, by lekko przykryła wszystkie składniki. Gotujemy aż cieciorka będzie miękka i rozgotowana. Należy przy tym uważaż, żeby woda calkiem nie wyparowała . Nie możemy dopuścić do wysuszenia cieciorki, więc w razie potrzeby możemy dolać wody.

Gotowy farsz nakładamy na usmażone chlebki. Tradycyjnie farsz jemy pomiędzy dwoam chlebkami, ale można jeść w dowolny sposob, np. jak taco.
Podajemy z mango chutney.

Smacznego!



Doubles
recipe: Noella Montoute

Barra


4 cups all purpose flour
2 teaspoons curry powder
1 teaspoon ground cumin
3 teaspoons yeast
½ teaspoon sugar
1 teaspoon -salt
Cranola oil for frying

Put 1 cup of lukewarm water in a small bowl, add sugar and sprinkle with yeast. Then leave mixture until it swells to twice its size.
Combine flour, salt, curry powder and cumin in a large bowl.
Add yeast to flour mixture along with 1¼ cups of water and mix into slightly firm dough. Mix well but try to handle dough as little as possible, cover and let it rise to double its size, then form dough into 36 small balls and then let rise for another 10 to 15 minutes.
Take a ball of the barra dough and pat into a flattened 4-inch circle with both hands. If the dough sticks to your hands dampen hands with water. Fry immediately after shaping in hot oil, turning once. Drain on paper towels and allow to cool to room temperature.



Channa Recipe
2 (16oz) can channa (garbanzo beans)
2 teaspoon ground coriander
2 tablespoon ground cumin
2 tablespoons cranola oil
1 medium onion
4 cloves garlic
4 tablespoons chive
salt and black pepper

Mango Chutney (optional)

Dice onion, garlic and chive, keeping each separate.
Put oil in a pot along with finely chopped onion and saute on medium heat until onion begins to caramelize.

Add all remaining ingredients and mix thoroughly.

Add enough water to cover channa by about 1½ inches, and then boil channa until it's very soft. Depending on the type of pot you use, and how often you remove the lid to stir, you may need to add water during this process. When you are finished cooking there must be some liquid left in pot, so don't let it dry out.

On a plate, place 2 barra side-by-side but overlapping slightly. Now, add a tablespoonful of channa and a garnish of mango chutney.

Enjoy!

3 comments:

  1. zapowiada się obłędnie pysznie! :)

    pozdrawiam,
    Paula

    ReplyDelete
  2. Naprawdę pyszne i obłędnie pachnie podczas przygotowania. Polecam zwłaszcza jeśli lubisz orientalne klimaty :)

    Pzdr,

    Kasia

    ReplyDelete
  3. Świetny ten farsz z cieciorką i kuminem. Moje klimaty :)

    ReplyDelete