Saturday, May 21, 2011

Poranny koktajl | Morning smoothie




Szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie.

Zielony koktajl to idealna propozycja dla wszystkich śpiochów, którzy rano wolą wybrać"jeszcze 5 minut..." pod kołdra zamiast krzątaniny w kuchni. Do przygotowania potrzeba jedynie kilka łatwo dostępnych składników, jeden sprzęt kuchenny i kilka minut.


Kolejną zaletą koktajlu jest łatwość dopasowania go do diety i kulinarnych upodobań. Krowie mleko możemy zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym. Ja często sięgam po migdałowe - ma mniej tłuszczu i ciekawy orzechowy smak. Ponieważ ma mniej białka niż tradycyjne krowie mleko, do koktajlu dodaję łyżkę "hemp seed protein powder".

Składniki:
1 kubek (240ml) wody
1 kubek (240ml) mleka (krowiego, sojowego, migdałowego...)
2 kubki szpinaku
1 kubek truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 banany (dojrzałe, świeże lub zamrożone)

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy.
Podajemy z miseczką migdałów.

Smacznego!



(niech was nie zmyli kolor - słodycz bananów skutecznie tłumi szpinakowy smak)

Green smoothie is an excellent option for all those sleepyheads who would rather skip breakfast than loose few precious moments of sleep.

It's super fast and easy to make and requires only a handful of ingredients.

In addition, you can adjust the ingredients according to your diet. I often replace whole milk with almond milk - it has less fat and an interesting nutty flavor. On the down side, it has less protein so you might want to add a tablespoon of hemp seed protein powder.

Ingredients:

1 cup (240ml) water
1 cup (240ml) milk (cow's, soy, almond...)
2 cups baby spinach
1 cup strawberries (fresh or frozen)
2 bananas, ripe (fresh or frozen)

Put all the ingredients in your blender and mix until smooth.
Serve with a bowl of almonds.

Enjoy!


4 comments:

  1. niech no upoluję szpinak (ogólnie nie przepadam, ale skoro mówisz, że dobre to Ci wierzę) ;]

    ReplyDelete
  2. Ja kiedyś nienawidziłam szpinaku całą duszą, na szczęście już mi przeszło ;) A tutaj w ogóle go nie czuć, więc to dobry sposób na przemycenie "zieleniny" :)

    K

    ReplyDelete
  3. zrobiłam, ale wyszedł w takim dziwnym kolorze kawy z mlekiem...

    ReplyDelete
  4. Kolor zależy od liści szpinaku; mi najczęściej wychodzi jasno zielony, ale za każdym razem w innym odcieniu ;)

    Kasia

    ReplyDelete