Czekając na idealnie zgrillowane pieczarki |
Wegański burger budzi czasem kontrowersje albo zdziwienie albo jedno i drugie. A jeśli budzi zaciekawienie (bo przecież bezmięsny burgery są coraz bardziej popularne) to niestety często ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia: smutne imitacje mięsa pełne konserwantów i z alarmującą ilością soli mieszkają w sekcji mrożonek, a sklepowe bułki coraz częściej zamiast kilku składników zawierają kilkanaście.
Najlepsze wegańskie burgery, zrobione od zera w malutkiej kuchni są w Green Seed w Houston, ale z myślą o tych wszystkich, których nie mogę tam zabrać stworzyłam równie smaczną propozycję :)
Przepis na
około 8 dużych bułek albo 12-16 mniejszych.
Składniki:
1 szklanka
ciepłego mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
1 szklanka
ciepłej wody
2 łyżki cukru
7 g suszonych
drożdży (2 ¼ łyżeczki)
5 szklanek mąki
1 1/2 łyżeczki soli
5 szklanek mąki
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mleka
roślinnego
1 łyżka wody
Sezam, do
posypania
Oliwa/olej
W dużej misce
mieszamy mleko, wodę, cukier i drożdże. Odstawiamy na kilka minut, aż „ruszą”,
tylko zaczną bąbelkować na powierzchni. W osobnej misce mieszamy mąkę i sól i
dodajemy, powoli, do drożdżowej mieszkanki. Wyrabiamy ciasto – ręcznie lub
mikserem – aż będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanej oliwą
lub olejem miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik
nagrzewamy do 200 C. Ciasto uderzamy (dobry sposob na pozbycie się frustracji!)
i dzielimy na 8 lub 12-15 kawałkow. Formujemy bułeczki, przykrywamy sciereczką
i odstawiamy na 20 minut. W kubku mieszamy wodę z mlekiem roślinnym. Smarujemy
bułki i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią.
W tym czasie
szykujemy burgerowy „wkład”:
Pieczarki
myjemy, suszymy i układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy przez około 10 minut z każdej strony. Szukamy
w lodówce dodatków: pomidorów, sałaty, awokado. Ja dodałam hummus z pieczoną
papryką, odrobinę musztardy i skarmelizowaną cebulę.
Upieczony bułki
możemy dodatkowo położyć na grillu na kilka minut, aby były bardziej chrupiące. Smarujemy
hummusem, nakładamy warstwy pyszności i serwujemy ciepłe!
To wege burger z mojej ulubionej wegańskiej knajpki! Kogo jeszcze muszę przekonywać, że smakuje wyśmienicie? |
kocham przycisk "drukuj" ;]]]]]
ReplyDeleteUwielbiam takie burgery! :)
ReplyDelete