Banany najbardziej lubię w chlebkach. Takim klasycznym Sophi Dahl, czekoladowym albo wegańskim, z mango. Bananowe chlebki to strzał w dziesiątkę.
Ale ponieważ banany są dobrym źródłem potasu oraz witaminy C i B6, a przy tym bardzo dzielnie znoszą mój nowy grafik zakupowy (raz w tygodniu!) to zasługują na specjalne miejsce w moim sercu i kuchni. Dlatego co rano wskakują do mojej owsianki, a kiedy potrzebuję szybkiego śniadania na wynos kończą, dość tragicznie ;), w Vitamixie.
Zdrowy koktajl bananowy
przepis Martha Stewart
- ¼ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki jogurtu (ja używam waniliowego wegańskiego jogurtu na bazie mleka migdałowego)
- 1 banan, pokrojony
- ½ szklanki mleka (ja używam migdałowego lub sojowego)
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- łyżka masła orzechowego (opcjonalnie, dla łasuchów :) )
Zmiksować. Wypić. Wskoczyć na rower i podbić świat.
Uwielbiam takie koktajle:) często dodaję masła orzechowego do takiego śniadaniowego :)
ReplyDeletePozdrawiam!
biorę! bardzo lubię bananowe koktajle
ReplyDeleteBananowe koktajle to najlepsze jakie mogą być :) Muszę spróbować takiego z płatkami owsianymi, musi być bardzo sycący
ReplyDeleteA ten jogurt na bazie mleka migdałowego to kupny, czy robiony?
ReplyDeleteKupny, niestety.
DeleteMałgosia
ReplyDeletekupny, niestety :(
Koktajl bardzo przypadł mi do gustu :) jest pycha ! Pije mniej więcej co dwa, trzy dni :)
ReplyDelete