Czerwony dressing – na Walentynki.
Mnóstwo witaminy A i C – na mrozy.
Soczysta gruszka – na poprawę humoru.
Kuskus – na brak czasu.
Sałatka, która powstaje błyskawicznie, zwłaszcza jeśli mamy już upieczoną paprykę.
Mimo prostoty jest przepyszna. Zaproście ukochaną osobę na lekki lunch. Albo zróbcie przekąskę tylko dla siebie. Z kieliszkiem wina, szklanką soku, kubkiem herbaty. Z dala od komputera, raportów do przeczytania, tekstów do oddania, poczty do sprawdzenia. Bez telewizora, komórki, bez książki nawet.
Po prostu celebrujcie posiłek - w samotności albo we dwoje.
Ta sałatka jest do tego idealna.
Sałatka z kuskusem, szpinakiem i gruszkami
przepis z książki "Appetite for Reduction" Isy Chandry Moskowitz
1/3 szklanki migdałów
2 szklanki ugotowanego kuskusu, ostudzonego (można wymienić na komosę ryżową)
4 szklanki młodego szpinaku, świeżego
1-2 gruszki, dojrzała, pokrojona w plasterki
Na średnim ogniu prażymy migdały, mieszając często, przez około 5 minut – aż zaczną pięknie pachieć. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. Polewamy dressingiem Romansesco. Na wierzch posypujemy migdały.
Dressing Romanesco:
3 łyżki uprażonych migdałów
2 łyżki posiekanego szczypioru
¼ szklanki pieczonej papryki (ze słoika) lub 1 pieczona papryka
½ szklanki wody
3 łyżki octu balsamico
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki syropu z agawy (lub miodu)
¾ łyżeczki soli
Odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Migdały i szczypior szatkujemy (ja użyłam w tym celu Vitamixa). Dodajemy pozostałe składniki i w blenderze albo procesorze miksujemy na gładki sos. Doprawiamy so smaku. Celebrujemy :)
Tez dressing mi się BARDZO podoba. Zapisuję sobie przepis do wypróbowania w najbliższym czasie :)
ReplyDeleteŚwietna sałatka - ma wszystko co uwielbiam! I piękne fotki :)
ReplyDeleteno no, nieźle nieźle :)
ReplyDeleteZachwycająca kompozycja :D
ReplyDeletepewnie jest pyszna!
ReplyDelete