Makowiec to jedno z tych dań bez którego trudno wyobrazić sobie rodzinne Święta. Tak jak trudno wyobrazić sobie rodzinne Święta bez staropolskiego piernika, ale o tym w następnym odcinku... ;)
Specjalnie użyłam określenia „domowe”, bo Gwiazdka za oceanem jest trochę inna. Może to brak śniegu albo zmęczenie nadmiarem bożonarodzeniowej histerii w sklepach, a z pewnością brak rodziny (zapędzającej do pracy ;) ), sprawiają, że klimat nie jest aż tak uroczysty.
Święta w 2008 roku spędziłam na słonecznej Florydzie; w Wigilię skakałam przez falę w oceanie, a życzenia złożyłam rodzinie na skajpie, zajadając się pierniczkami nad basenem. Było fantastycznie. Inaczej.
W tym roku wszyscy spotkaliśmy się nad zawijanym makowcem w Polsce. Mam nadzieję, że przed nami jeszcze wiele takich spotkań.
Z podanego przepisu wychodzą 3 strucle, które za sprawą wilgotnego ciasta znikają w okamgieniu.
Zawijany makowiec
przepis z bloga Moje Wypieki
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Święta, makowiec, to i prezenty!
Co dostaliście w tym roku od Mikołaj, Gwiazdora, Aniołka, Dziadka Mroza?
U nas nie zabrakło kuchennych prezentów! Zajadając się makowcem czytamy rewelacyjną książkę Tender autorstwa Nigela Slatera. Dwa grube tomy zawierają historie, wskazówki i przepisy dotyczące warzyw i owoców które Slater dogląda w swoim ogrodzie
.
Ja też nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. U nas skończyły się 2 dni temu, a już tęsknię ;)
ReplyDeleteulubiony :)
ReplyDeletepiękny makowiec:)
ReplyDeletemnóstwo maku, mało ciasta:) tak jak lubię:)
ReplyDelete