Ci przezorni (na przykład Mama w Polsce...) mają już pierniki czekające cierpliwie w ciemnościach, ułożone menu i zapakowane prezenty. Ci mniej (ekhem, ekehm) nerwowo zamawiają książki przez Internet i odprawiają tańce dziękczynne za opcję "free 2nd day shipping".
Dla tych, tamtych i każdego pośrodku ruszamy z serią "Gwiazdka z Sur Nos Tables".
Aż do Świąt będziemy proponować pomysły na potrawy i prezenty.
Chcemy, żeby ten mikro-poradnik okazał się przydatny dla wszstkich, więc potrawy będą zapewne i te mięsne z Polski i wegetariańskie/wegańskie z tej drugiej strony oceanu. Zdajemy sobie sprawę, że nie każdy obchodzi Święta Bożego Narodzenia, ale mamy nadzieję, że każdy znajdzie trochę inspiracji i radości w naszym przewodniczku :)
Prezenty dla...
Każdy miłośnik czekolady na pewno ucieszy się z takiego przysmaku. Szybkie i proste w przygotowaniu, czekoladki moga być klasyczne, typowe zimowe (kardamon i skórka pomarańczowa!) albo z intrygujacymi dodatkami. Dla odważnych łakomczuchów polecamy rozmaryn i sól morską albo cytrynę i tymianek.
Wielu fanów jedzenia, gotowania i robienia zdjęć na pewno ucieszy własnoręcznie zaprojektowany kalendarz z kulinarnymi zdjęciami. W wersji mini może być używany jako zakładka do książki (nie tylko kulinarnej) albo oprawiony w ramce być dumną ozdoba biurka w pracy. W wersji większej może być powieszony na ścianie.
...no bo kto nie lubi pierniczków?
Pepparkakor
Pierniczki imbirowe jak z IKEA
Źródło: Delicious Days i White Plate
Składniki:
150g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110g masła
100g brązowego cukru (np. demerara)
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
W małym garnuszku podgrzewamy melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 minut, aż wystygnie
W dużej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku robimy zagłębienie i dodajemy jajko razem z melasą.
Zagniatamy ciasto, najlepiej za pomoca miksera - masa jest bardzo klejąca. Lepimy z ciasta kulę i przykrywszy folią przezroczystą chodzimy w lodówce ok. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st C. Odkawamy małe porcje ciasta, rozwałkowujemy na cieniutko i wykrwamy dowolne kształty.
Pieczemy na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić.
Trzymaj w szczelnie zamkniętej puszce tak długo, jak długo zdołasz im się oprzeć. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.
Wersja wegańska na blogu Vegelicious
Ale nie samymi smakołykami czlowiek żyje! :)
Wiele ludzi uwielbia także biżuterię! Często jednak stajemy przed dylematem: unikalny wzór, ale nieosiągalna cena albo przystępna cena i ryzyko, że co druga osoba będzie miała identyczne ozdoby. Prostym rozwiązaniem jest ręcznie wykonana biżuteria. No...jeszcze nie w 100%, bo poszczególne elementy wciąż są zakupione, ale mozliwość ich połączeń jest ograniczona tylko przez naszą wyobraźnię!
Oto kilka propozycji, które sama wykonałam.
Prezenty dla...
...które nie moga doczekać się wiosny.
... i mają poczucie humoru albo poczucie, że zupa jest wiecznie niedosolona...;)
.... i fanek Little Miss Sunshine.
A co Wy sądzicie o własnoręcznie przygotowanych prezentach?
Ale ponieważ prezentów nigdy nie jest dość ekipa Sur Nos Tables bierze też udział w konkursie Lawendowego Domu, gdzie można wygrac piękne kubki w sam raz na gorąca czekoladę...
bardzo inspirujące :) ale te czekoladki to też na sprzedaż..?
ReplyDeletepiękne! a kolczyki sól i pieprz - mistrzostwo! :)
ReplyDelete