Sunday, December 4, 2011

Gwiazdka z Sur Nos Tables: pomysły na świąteczne prezenty

Zima może jeszcze nie zaskoczyła drogowców, ale ja znów zostałam zaskoczona przez grudzień. Tak szybko przyszedł w tym roku...

Ci przezorni (na przykład Mama w Polsce...) mają już pierniki czekające cierpliwie w ciemnościach, ułożone menu i zapakowane prezenty. Ci mniej (ekhem, ekehm) nerwowo zamawiają książki przez Internet i odprawiają tańce dziękczynne za opcję "free 2nd day shipping".

Dla tych, tamtych i każdego pośrodku ruszamy z serią "Gwiazdka z Sur Nos Tables".





Aż do Świąt będziemy proponować pomysły na potrawy i prezenty.
Chcemy, żeby ten mikro-poradnik okazał się przydatny dla wszstkich, więc potrawy będą zapewne i te mięsne z Polski i wegetariańskie/wegańskie z tej drugiej strony oceanu. Zdajemy sobie sprawę, że nie każdy obchodzi Święta Bożego Narodzenia, ale mamy nadzieję, że każdy znajdzie trochę inspiracji i radości w naszym przewodniczku :)


Prezenty dla...

 Każdy miłośnik czekolady na pewno ucieszy się z takiego przysmaku. Szybkie i proste w przygotowaniu, czekoladki moga być klasyczne, typowe zimowe (kardamon i skórka pomarańczowa!) albo z intrygujacymi dodatkami. Dla odważnych łakomczuchów polecamy rozmaryn i sól morską albo cytrynę i tymianek.




Wielu fanów jedzenia, gotowania i robienia zdjęć na pewno ucieszy własnoręcznie zaprojektowany kalendarz z kulinarnymi zdjęciami. W wersji mini może być używany jako zakładka do książki (nie tylko kulinarnej) albo oprawiony w ramce być dumną ozdoba biurka w pracy. W wersji większej może być powieszony na ścianie.


 
 ...no bo kto nie lubi pierniczków?


Pepparkakor
Pierniczki imbirowe jak z IKEA
Źródło: Delicious Days i White Plate

Składniki:
150g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110g masła
100g brązowego cukru (np. demerara)
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników

W małym garnuszku podgrzewamy melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 minut, aż wystygnie

W dużej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku robimy zagłębienie i dodajemy jajko razem z melasą.
Zagniatamy ciasto, najlepiej za pomoca miksera - masa jest bardzo klejąca. Lepimy z ciasta kulę i przykrywszy folią przezroczystą chodzimy w lodówce ok. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st C. Odkawamy małe porcje ciasta, rozwałkowujemy na cieniutko i wykrwamy dowolne kształty.

Pieczemy na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić.

Trzymaj w szczelnie zamkniętej puszce tak długo, jak długo zdołasz im się oprzeć. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

Wersja wegańska na blogu Vegelicious




Ale nie samymi smakołykami czlowiek żyje! :)

Wiele ludzi uwielbia także biżuterię! Często jednak stajemy przed dylematem: unikalny wzór, ale nieosiągalna cena albo przystępna cena i ryzyko, że co druga osoba będzie miała identyczne ozdoby. Prostym rozwiązaniem jest ręcznie wykonana biżuteria. No...jeszcze nie w 100%, bo poszczególne elementy wciąż są zakupione, ale mozliwość ich połączeń jest ograniczona tylko przez naszą wyobraźnię!

Oto kilka propozycji, które sama wykonałam.

Prezenty dla...





...które nie moga doczekać się wiosny.


... i mają poczucie humoru albo poczucie, że zupa jest wiecznie niedosolona...;)



.... i fanek Little Miss Sunshine.



 Wszystkie prezenty do kupienia pod adresem surnostables[at]gmail.com :)

A co Wy sądzicie o własnoręcznie przygotowanych prezentach?

Ale ponieważ prezentów nigdy nie jest dość ekipa Sur Nos Tables bierze też udział w konkursie Lawendowego Domu, gdzie można wygrac piękne kubki w sam raz na gorąca czekoladę...



2 comments:

  1. bardzo inspirujące :) ale te czekoladki to też na sprzedaż..?

    ReplyDelete
  2. piękne! a kolczyki sól i pieprz - mistrzostwo! :)

    ReplyDelete